Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

A Bayer egyelőre megúszta a sokmilliárdos kártérítést

2003.03.20. 12:26
Jogilag nem vonható felelősségre a Baycol okozta halálesetekért a Bayer - mondta ki keddi ítéletében egy texasi bíróság. A cég ennek köszönhetően a korábban tízmilliárd dollár körüli összegre taksált kártérítéseket jóval olcsóbban megúszhatja.
Első bírósági csatáját megnyerte, ám még további több ezer Baycol-kártérítési per vár Németország egyik legnagyobb gyógyszergyárára, a Bayerra. A cég harmadik legnépszerűbb gyógyszere, a Baycol számlájára 8400 izomsorvadásos megbetegedést és közel száz halálesetet írnak, ráadásul a kárvallottak szerint a cég vezetése már évekkel a 2001-es kivonás előtt tudott a súlyos mellékhatásokról.

Egy texasi bíróság azonban ezzel ellentétes megállapításra jutott tegnap, az ítélet indoklása szerint a Bayer megfelelő módon értesítette az orvosokat a használat veszélyeiről.

Peren kívül megegyeznének

A kártérítési pereknek ugyan ezzel még távolról sincs vége, ám jelentősen csökkent a vállalat jövőjével kapcsolatos bizonytalanság. Rossz esetben ugyanis a cégnek akár 10 milliárd dollárt is ki kellett volna fizetnie a Baycol-kárvallottaknak, ám most megnyílt az út a - lényegesen olcsóbb - bíróságon kívüli megegyezések előtt. (A cég ellen pert fontolgatóknak ugyanis jobb egy - biztos pár százezer dollárt hozó - peren kívüli egyezség, mint a bizonytalan és hosszadalmas bírósági huzavona).

Befektetőt keres

A Bayer számára - mivel a következő öt évben várhatóan semmiféle sikermolekulával nem tud előrukkolni - igen fontos lenne, hogy mihamarabb befektetőpartnert találjon régóta eladósorban levő gyógyszerrészlegéhez, ennek érdekében akár az irányítást is kiengedné a kezéből. A pernyerés hírére valósággal száguldani kezdett kedden az árfolyam, a 12 és fél éves mélyponton lévő jegyzés pár óra leforgása alatt 39 százalékkal magasabbra ugrott.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.