Ambrus
-7 °C
3 °C

Már száz forint fölött a benzinár Amerikában

2003.02.20. 12:36
Az iraki válság, illetve a vészesen fogyatkozó hazai készletek miatt egyes amerikai nagyvárosokban a benzin gallononkénti ára elérte a két dollárt, azaz a literenkénti százhúsz forintot.
Legutóbb 2001 tavaszán ugrottak meg az árak, akkor az átlag 1,7 dollárra, a nyugati parti városokban két dollárra kúszott, közölte a Reuters. Szakértők szerint idén tavasszal megdőlhet a rekord, hiszen az idő javulásával mindig nő a kereslet, és az árak is tovább emelkednek. Az energiaügyi minisztérium szerint a benzinár a múlt héten öt centtel nőtt.

Az olajtársaságokat képviselő American Petroleum Institute szerint a 2001-es válság óta semmit nem tettek a probléma megoldásáért, és az amerikai gazdaság továbbra is túlságosan függ a megbízhatatlan külföldi forrásoktól.

Versenyhivatali vizsgálat

A kútárak sokak szerint gyorsabban nőnek a nyersolaj világpiaci áránál, Charles Schumer demokrata szenátor ezért versenyhivatali vizsgálatot is kért. A kormány közbelépését követeli az American Automobile Association is. A nyersolaj hordónkénti ára 37 dollárral kétéves csúcson van, az amerikai készletek eközben az iraki és venezuelai válság miatt huszonhét éves mélypontra süllyedtek.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!