Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Belgiumban emelik legjobban a béreket

2003.11.11. 12:43
Jövőre az Európai Unión belül a legmagasabb béremelkedés Belgiumban várható, kevésbé szerencsések az osztrák alkalmazottak, akiknek szinte semmi nem jut - derül ki a Mercer HR-tanácsadó cég felméréséből.
Belgiumban jövőre a béremelkedés 2,8 százalékponttal haladja majd meg az inflációt. Olaszországban a fizetések növekedése 2,6, míg Portugáliában és Finnországban 2,2 százalékponttal lesz nagyobb az inflációnál.

A felmérés adatai szerint bár a gazdasági fellendülést illetően bizonyos derűlátás körvonalazódik, a munkaadók továbbra is óvatosak a béremelést illetően.

Magas árak, magas bérek

A legalacsonyabb béremelkedés 2004-ben az osztrákokra vár: az infláció szintjét alig 0,8 százalékponttal haladja majd meg a bérek növekedése. Az előrejelzések szerint Nagy Britannia az utolsóelőtti a sorban, itt a fizetések reáélértéke 1,1 százalékkal növekszik.

A fizetésemelés átlagos mértéke aránylag magas lesz Görögországban (5 százalék) és Írországban (4,4 százalék), ám tekintettel a két országban várható magas inflációra, a dolgozók alig érzik majd helyzetük javulását.

Jól járnak a litvánok és bolgárok

Egyes kelet-európai országok 2004-ben világelsők lesznek a béremelkedés terén. Romániában és Oroszországban például 15,6, illetve 14,4 százalékkal lesznek magasabbak a bérek jövőre, mint az idén. A helyzet azonban itt is hasonló a görögországihoz: Romániában és Oroszországban az infláció meghaladja majd a tíz százalékot, így a béremelkedés hatása alig lesz érezhető.

A litván és bolgár dolgozók viszont gazdagodnak 2004-ben: a várható béremelkedés viszonylag magas, az infláció pedig alacsony lesz: a fizetések többlete jövőre mintegy 5,1 százalékponttal haladja meg az inflációt.

A világ negyven országában mintegy 13 ezer személyt foglalkoztató Mercer felmérése 63 országra terjedt ki. A vizsgált országok többségében a béremelkedés aránya jövőre 1-3,5 százalékponttal lesz magasabb az inflációs rátánál.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.