Miklós
-7 °C
2 °C

Alulértékelt a forint a Big Mac index alapján

2005.06.13. 10:31
A napokban közzétett legfrissebb Economist felmérés szerint a forint 15 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest, legalábbis ezt eredményezte a lap Big Mac index rangsora.
Az Economist 1986 óta teszi közzé a világszerte jól ismert Big Mac indexet, amely a vásárló-erő paritás elméletén alapszik. Eszerint ugyanazoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a világ valamennyi országában ugyanannyiba kell kerülnie. Ha eltérés mutatkozik, akkor annak a devizaárfolyamokban tükröződniük kell (fel, vagy leértékelődés). Az Economist ezen termék-és szolgáltatáscsoportok kosarának egyedüli termékként a Big Mac-et választotta, mely valamennyi vizsgált országban megtalálható, és természetesen ugyanazon összevetőkből áll.

Magyarországon a felméréskor 2,6 dollárba került a menü, míg az Egyesült Államokban 3,06 dollárba, ebből jött ki a 15 százalékos relatív alulértékeltség. A legnagyobb alulértékeltséget (70 százalék) a katari fizetőeszköz mutatta, míg a leginkább felülértékelt valuta a kuvaiti dínár volt (142 százalék). Az érdeklődés középpontjában álló kínai jüan most 59 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest (tavaly decemberben 58 százalékos volt ez a mérték.)

Az euró-zónában átlagosan 3,58 dollárba kerül a Big Mac egy adagja, így az euró 17 százalékkal volt felülértékelt a felmérés készítésének időpontjában. Az egyik legdrágábbnak számító európai országban, Svájban 65 százalékkal drágább egy Big Mac ára, mint az Egyesült Államokban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!