Ágnes
-11 °C
-4 °C

Megbuktak a "birodalomépítők" Európában

2003.01.02. 10:50
A nagy európai cégek éléről tavaly távozni kényszerültek a birodalomépítők. Helyüket olyan vezetőknek adták át, akik a költségcsökkentés és a pénzügyi konszolidáció terén tudnak nagyot alkotni.
Nem termett sok babér tavaly azoknak a vállalati vezetőknek, akik éveken keresztül dolgoztak azért, hogy birodalmat építsenek cégükből. Elsősorban a távközlési vállalatok és a pénzintézetek esetében járt kudarccal ez a törekvés, így a birodalomépítők távozni kényszerültek posztjukról.

A Vodafone Plc. élén Arun Sarin váltotta Christopher Gentet, miután a brit távközlési cég rekordveszteséget szenvedett el. Gent 300 milliárd dollárt költött akvizíciókra, ezen belül 2000-ben 185 milliárdot a Mannesmann megvásárlására. Abban az évben az akvizíciók értéke elérte a 806 milliárd dollárt Európában a Mannesmann-ügylet nélkül, míg tavaly már csak 557 milliárd dollárt tett ki ez az összeg.

Az új mantra a költség- és adósságcsökkentés

A mai vezetőktől nagyszabású akvizíciók és szövetségkötések helyett azt várják, hogy minél nyereségesebben működtessék vállalatukat. A német Deutsche Telekom AG vezérigazgatói posztját Kai-Uwe Ricke vette át Ron Sommertől azzal a feladattal, hogy jócskán faragja le a vállalatóriás 64 milliárd euróra rúgó adósságát, ami ugyancsak főként az akvizíciók következtében halmozódott fel.

Szintén a költségek csökkentését és a nyereség növelését várják Josef Ackermanntól, aki tavaly májusban váltotta fel Rolf Breuert a Deutsche Bank elnök-vezérigazgatói posztján.

Folytatódnak a lemondások

Vezércserékre persze más nagy európai cégeknél, így a nagy médiavállalatoknál is találhattunk bőségesen példát. Júliusban távozni kényszerült Jean-Marie Messier, a Vivendi Universal SA, és Thomas Middelhoff a német Bertelsmann AG éléről. De nem járt jobban Hugo Powell sem, aki az Interbrew sörgyártó csoport és Luc Vandevelde, aki a Marks & Spencer ruházati kiskereskedelmi cég vezérigazgatói székét volt kénytelen feladni.

A lemondások az utóbbi időkben is folytatódtak: alig két hete távozott posztjáról Henning Schulte-Noelle, aki 11 évig állt az Allianz AG élén, hogy átadja helyét Michael Diekmannak, aki végigjárta a szamárlétrát a német biztosítónál. A tulajdonosok azt várják az új elnök-vezérigazgatótól, hogy kemény leépítéseket hajt végre a veszteséges Dresdner Banknál, amelyet elődje vásárolt 2001-ben 23,5 milliárd euróért.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!