Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

'Megrázó erejű' javulás az amerikai és német gazdaságban

2002.03.27. 12:01
Az Egyesült Államokban februárban a hadiipari és a szállítási megrendelések ismét fellendítették a tartós cikkek rendelésállományát, a fogyasztói bizalom pedig márciusban negyed százada nem látott mértékben nőtt - írja a Napi Gazdaság. Németországban márciusban jelentősen emelkedett az Ifo üzleti bizalomindex.
A várakozásokat messze meghaladó szintre emelkedett márciusban a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe, az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere - közölte az MTI. A mutató ebben a hónapban 110,2 volt a februári 95,0 után. A Dow Jones előzetes konszenzusa 98,0-as átfogó bizalmi indexet jósolt márciusra.

Az átfogó márciusi mutatón belül a jelenlegi gazdasági helyzet fogyasztói megítélését mérő részindex 111,5-re erősödött a februári 96,4-ről. A hat havi kilátásokról alkotott fogyasztói vélemény részindexe 94,0-ről 109,3-re emelkedett. A Conference Board kutatási igazgatója az adatokat kommentálva "megrázó erejűnek" nevezte a javulást, s azt mondta, hogy a jelen helyzet megítélésének részindexe negyed százada, a távlati részindex csaknem egy évtizede nem emelkedett ilyen ütemben egyik hónapról a másikra. A Fed egyik vezetője a rohamléptékű gazdasági fellendülésre utaló adatok ellenére jelezte, hogy az FOMC (a Fed nyíltpiaci bizottsága) nem siet kamatot emelni - közölte a Napi Gazdaság.

Németországban is nőtt az üzleti bizalmi index

Németországban márciusban jelentősen emelkedett az Ifo üzleti bizalomindex, miután a vállalatok kedvezőbben ítélik meg kilátásaikat. Az index már ötödik hónapja javul, értéke a februári 88,5-ről 91,8-ra ugrott, noha az elemzők 90,3-ra számítottak. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások részindexe 101,1-ről 106,3-ra ugrott, ami a legmagasabb érték 2000 közepe óta. Elemzők arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank (ECB) az év közepe táján 25 bázisponttal megemeli az irányadó kamatot.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.