Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Ipari kémkedéssel vádolják a Boeinget

2003.07.18. 15:31
Megközelítőleg kilencezer oldalnyi titkos információt szerzett két korábbi menedzser a nagy vetélytárs Lockheed Martintól A vizsgálat most még csak ellenük folyik, bár lehet, hogy hamarosan másokra is kiterjed. Úgy tűnik ugyanis, hogy nemcsak 1997-98-ban, és nemcsak hadiipari megrendelésekért kémkedett a Boeing.
Az amerikai légierő és az igazságügyi minisztérium a korábbi republikánus szenátor, Warren Rudman vezetésével vizsgálóbizottságot alakított a Boeing állítólagos ipari kémkedése miatt - közölte a CNN pénteken.

Csak két menedzser felelős az egészért?

A testület feladata, hogy kivizsgálják két korábbi Boeing-menedzser állításainak igazát, miszerint vállalatuk kényszerítette őket: szerezzenek üzleti titkokat a Lockheed Martintól 1997 és 1998-ban. A YahooNews információi szerint csaknem kilencezer oldalnyi információra tettek szerint illegális eszközökkel.

A Boeing közlése szerint a Rudman-bizottság vizsgálata hatvan-kilencven napot vesz igénybe. Megígérték, hogy a szenátor a vállalat minden adatához hozzáférhet és a vizsgálat eredménye nyilvános lesz. A vizsgálat során egyedül a menedzsereket vették össztűz alá - írja honlapján CNN.

Nemcsak hadiipari megrendelésekért kémkedtek

Lehet azonban, hogy a kör hamarosan kibővül. Ugyanis egy másik egykori Boeing-dolgozó, Krishnan Raghavan 2001 augusztusában bejelentette, hogy egy kereskedelmi célú műholdtendert is nemtelen eszközök, a Lockheed Martintól szerzett vállalati adatok segítségével segítségével nyertek meg.

Raghavantól, aki a gyár műholdakkal foglalkozó részlegét vezette, ezután a nyilatkozata után váltak meg. Ő ezt követően beperelte korábbi munkáltatóját. A most indított bizottsági vizsgálatban felhasználják ennek a tavaly januárban indított eljárásnak az iratait is - írja a YahooNews.

Dollármilliárdokat veszíthetnek

A chicagói központú Boeing a világ legnagyobb repülőgépgyártója, és az amerikai hadsereg második legnagyobb hadiipari szállítója. A Boeing 1998-ban az első huszonhat légierő-megbízásból tizenkilencet nyert el, míg a Lockheed csak hét megrendelést kapott.

Ha a légierő megbizonyosodik arról, hogy a Boeing illegális információszerzésre buzdította munkatársait, akkor azzal a büntetéssel kell számolnia, hogy kizárják a további tenderekből. Ez igen súlyos szankciót lenne, mert még ebben az évben döntenek legalább húsz pályázatról, amelyek összességében legkevesebb egymilliárd dolláros megrendelést jelentenek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.