Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Lemondott a Boeing cég elnök-vezérigazgatója

2003.12.02. 08:29
Azonnali hatállyal lemondott a Boeing elnök-vezérigazgatója, Phil Condit, hogy lezárja az óriáscég hírnevét csorbító botrányok sorozatát.
A világ legnagyobb repülőgépgyártó cégének élére fő menedzserként a McDonnell Douglas volt vezetője, a Boeing igazgatótanácsának korábbi elnökhelyettese, Harry Stoncipher kerül, míg az elnöki tisztséget Lewiss Platt, a Hewlett Packard volt főnöke tölti be.

Ketten már mentek

A konszern egy héten belül immár a második felső menedzserétől válik meg: Mike Sears pénzügyi igazgatót, valamint egy munkatársát, Darleen Druyunt etikai vétség miatt elbocsátották. Sears titokban már akkor kapcsolatot tartott munkatársával, amikor az a Boeing fontos ügyfelének, a Pentagonnak az alkalmazottja volt. A 2001 szeptember 11-i terrortámadások óta a hadiipari megrendelések jelentik a Boeing legfontosabb bevételi forrást és a cég terjeszkedni kíván az űrrepülési és a távközlési ágazatban.

Druyun a hírek szerint bizalmas értesüléseket játszott át a Boeingnek a konkurencia ajánlatairól, miközben a Pentagon tárgyalásokat folytatott 100 repülőgép bérléséről katonai gépek légi utántöltéséhez. A 17 milliárd dolláros szerződés ügyében a Pentagonban vizsgálat indult. A 2004. évi védelmi költségvetési törvény alapján a Pentagon végül is 20 Boeing 767-es gépet bérelhet, 80-at pedig megvásárol. Két republikánus szenátor azonban az ügylet felülbírálására szólította fel a védelmi tárcát.

Kémkedtek

A Boeing júliusban elismerte, hogy ipari kémkedést folytatott a rivális Lockheed Martin cégnél annak érdekében, hogy elhalássza előle a katonai műholdakat pályára állító hordozórakétákkal kapcsolatos Pentagon-megrendelést. A védelmi tárca büntetésből kizárta a versenyből, aminek következtében a Boeing egy milliárd dolláros bevételtől esett el.

A Boeing évtizedeken át a világ első számú repülőgépgyártója volt, az idén azonban az Airbus átveheti ezt a helyezést az amerikai cégtől. Lew Platt, a Boeing új elnöke Phil Condit lemondását "a cég javát szolgáló méltóságteljes és önzetlen lépésnek" nevezte.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!