Ambrus
-7 °C
3 °C

Belefulladunk a túl sok borba

2006.02.14. 09:10
Nem halogatható tovább a borászati ágazat reformja a szakértők szerint. Csütörtökön az iparág képviselői Brüsszelben egyeztetnek a borágazat reformjáról, amelynek részletes terve az év második felére készül el. A jelenlegi helyzet nem tartható, hiszen a költséges lepárlási akciók dacára sem sikerül kezelni a túltermelés problémáját.
A csütörtöki tanácskozáson a termelők, a kereskedők, a fogyasztók és a kormányok képviselői vitatják meg a reform lehetséges útját, majd a bizottság az év második felében terjeszti elő a konkrét jogszabálytervezetet - közölte Michael Mann szóvivő. A közösség az idén 185 millió eurót költ el a 2004-2005-ös év négymilliárd palacknak megfelelő borfeleslege egy részének válságlepárlására, tehát arra, hogy az alacsony minőségű, eladhatatlan asztali borokat ipari alkohollá alakítsák.

Mi nem növeljük a felesleget
Magyarország ma nem járul hozzá az uniós felesleg növekedéséhez, mivel a tavalyi bortermés - szemben az egy évvel korábbi 5,2 millióval - 2,9 millió hektoliter lett. Ez a mennyiség az átmenő készletekkel és az importtal együtt a mintegy 3 millió hektoliteres hazai fogyasztási és a 0,5-0,6 milliós exportigényt is kielégítheti. Így a magyar borpiacot ma egyensúlyi állapot jellemzi.

Ez a tagországok által kért rendkívüli lepárlás költsége, ám az unió időről időre "normális" lepárlási akciókat is végez. Mindez azonban nem oldja meg a bortúltermelést: 2005 őszén a francia borpiacon 25-40, az olaszon 20-25 százalékos árcsökkenést mértek, és azóta is keveset javult a helyzet.

Nem csoda, hogy Brüsszel alternatívákat keres a borfelesleg mérséklésére és mindenekelőtt arra, hogy az európai termelőket jobb minőségű, az importtal szemben versenyképesebb termékek előállítását ösztönözze. Az utóbbi években ugyan igyekeztek a termelés csökkentésére sarkallni a borászokat, ám az unió továbbra is felvásárolja a felesleget. Európa borexportja alig nő, a belső fogyasztás stagnál, miközben a WTO által kikényszerített nyitás hatására az import erőteljesen bővül.

A tervezett reformok nyomán várhatóan szűkülnek a magyar borágazat számára elérhető uniós támogatások is, de a hazai piaci szereplők ragaszkodnak ahhoz, hogy a mai pénzügyi pozíciók jelentősen ne romoljanak - mondta Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Úgy tudni, a magyar borászok tavaly mintegy 3,5 milliárd forintnak megfelelő EU-támogatást vettek igénybe.

A hazai elképzelések szerint az új helyzetben korlátozni kellene a kivágási és szerkezetátalakítási támogatásokat, s javítani kellene azok felhasználási hatékonyságát is. További lépésként a krízislepárlási forrásokat szigorúbb ellenőrzéshez és szankciókhoz kellene kötni. Ezzel párhuzamosan viszont a marketing és a környezetkímélő technológiák fokozott támogatására és egy piaci prognózisokat készítő uniós piackutató szervezet felállítására is szükség lenne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!