Géza
1 °C
8 °C

Elkészült az EU 'bővített' költségvetése

2003.02.12. 16:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta a 2004-2006-os időszak módosított költségvetési tervezetét. A dokumentum a 2004-ben csatlakozó tíz új tagországot is bevonja a büdzsébe, az 1999-ben Berlinben megállapított pénzügyi keretek között. Az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek a bizottsági javaslat alapján kell kidolgoznia a következő három év költségvetését.
- A javaslat a régi és az új tagországok elvárásainak egyaránt megfelel, ugyanakkor a koppenhágai döntéseket is tükrözi anélkül, hogy meghaladná a négy évvel ezelőtt Berlinben megszabott szintet. Az új tagországok mindegyike teljes jogkört nyer a csatlakozás napjától kezdődően. Hatalmas sikernek érzem a tervezetet, és bízom abban, hogy a hosszadalmas egyeztetési folyamatot követően a javaslatot gyorsan elfogadják - nyilatkozta Michaele Schreyer költségvetési biztos.

A régiek és az újak "összeillesztése"

A 25 tagországra tervezett költségvetés már nem tesz különbséget a régi és az új tagországok között. A javaslat alapján a 2004-es költségvetés 115 milliárd eurós - a bruttó nemzeti össztermék 1,12 százalékát kitevő - bevétellel, illetve 111 milliárd eurós - a nemzeti össztermék 1,08 százaléka - kiadással számol. A módosított tervezet a kiadásokat illetően semmiben sem tér el a Berlinben megállapított szinttől, míg a kötelezettségvállalás mértéke enyhén kisebb is, mint az 1999-ben meghatározott. (Pontosabban: a mezőgazdasági, a szerkezeti alapok, a belpolitikai és adminisztrációs területek a koppenhágai csúcstalálkozón rögzített mértékben növekedhetnek.)

Bónuszt ér a ciprusi probléma megoldása

Változatlan marad a csatlakozást megelőző támogatások szintje. A bizottság ugyanakkor a támogatás fokozatos növelését javasolja Bulgária és Románia számára, 2004 és 2006 között évi 40 százalékos ugrást helyezve kilátásba. A cél: a két országnak 2004-ben 1228 millió euró, majd 2006-ban 1432 millió euró álljon rendelkezésére.

2004-től kezdődően a Törökország támogatási programja is ehhez a dokumentumhoz igazodik - 2006-ig a támogatás összegének legalább a duplájára kell emelkednie. A bizottság a támogatási szint további emelését kínáló forgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha sikerülne megoldást találni a ciprusi problémára: a támogatás összege 67 millió euróról (2004-ben) 138 millió euróra növekedne (2006-ban).

Készpénz-kompenzáció a csatlakozóknak

A javaslat újít a kompenzációs összegek kifizetését illetően, ezeket a csatlakozó országoknak ideiglenes készpénz-juttatás formájában kínálja - a készlet 1410 millió euróról (2004-ben) a folyamat végére 1041 millió euróra (2006-ban) zsugorodna. A módosítás célja biztosítani, hogy az új tagországok sorsa a csatlakozást követően ne rosszabbodjon, azaz, hogy az újak kezdettől élvezzék az EU előnyeit. A módosított költségvetési tervezetet az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.