Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Jobb Budapesten, mint Washingtonban élni

2004.02.06. 12:29
A The Economist rangsora szerint a közeli Bécsben a legjobb élni, Pápua Új-Guineai azonban nem javallott. Az elemzés alapján Budapestnek sem kell szégyenkeznie.
Az összesen 130 várost tartalmazó lista három átfogó kategóriát vizsgál: az egészségügyi és a közbiztonsági helyzetet, a kultúra és a környezet állapotát, valamint az infrastrukturális ellátottságot. Ennek alapján az idei listát holtversenyben Melbourne, a kanadai Vancouver és az osztrák főváros, Bécs vezeti. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a The Economist gazdasági folyóiratot is gondozó kiadói és elemző csoport tagja - évente ad tájékoztató felmérést a külföldön dolgozó üzletembereknek arról, hogy milyen életkörülményeket találnak az egyes világvárosokban.

Holtversenyben Milánóval

A kelet-európai nagyvárosok közül Budapesten kell számolniuk a legkisebb nehézségekkel az állandóan itt dolgozó külföldieknek. A magyar főváros - az EIU százalékos összehasonlítást alkalmazó nehézségi fokmérője szerint - a legjobbaknál 18 százalékkal nagyobb nehézségi mutatóval az 55. helyen áll, holtversenyben Milánóval és Szöullal. Budapest a tavalyi listához képest egy helyet rontott, azzal együtt is, hogy a százalékosan kifejezett életminőségi mutató egy százalékponttal javult.

A térségből csak Budapest és Prága kapott a listavezetőkhöz képest húsz százalékos, vagy annál kisebb nehézségi mutatót; e határérték fölött már érezhetően nehezednek az adott városok kínálta életkörülmények. A cseh főváros húsz százalékos nehézségi fokkal a hatvanadik helyen áll, hárommal lejjebb a tavalyi helyezésnél. Mindkét város azonban jobb minősítést kapott a jelenlegi EU-országok sereghajtójánál, a 24 százalékos életnehézségi fokkal 64. helyre sorolt Athénnál, ahol az EIU szerint a súlyos közlekedési nehézségekhez kellemetlen éghajlat és gyenge oktatási rendszer járul.

Balkáni infrastruktúra

Az amerikai főváros, Washington is azonban csak az 57-ik, 19 százalékos életminőségi mutatóval. Az EIU szerint ezt főleg a város lakóit fenyegető folyamatos terrorveszély indokolja. Egész Európában Belgrád kínálja a legrosszabb életkörülményeket: a szerb főváros a legjobbakhoz képest 47 százalékkal nagyobb nehézségi mutatóval a 105., az EIU indoklása szerint azért, mert a balkáni háborúk hatása még most is érződik a város infrastruktúrájának állapotán.

A 130-as lista legalján, nyolcvan százalékos nehézségi mutatóval a Pápua Új-Guineai-i Port Moresby áll, ahol az EIU szerint gyakorlatilag nem létezik közbiztonság, burjánzik viszont a korrupció, és az egészségügyi és oktatási rendszer is nagyon rossz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.