Ambrus
-7 °C
3 °C

Sokba kerül az euró nagy-britanniai bevezetése

2002.06.19. 12:16
Kapcsolódó cikkek (1)
A brit bankárszövetség számítása szerint ha a britek elutasítják az euró bevezetését a közeljövőben tartandó népszavazáson, akkor a pénzintézeteket a feleslegessé váló felkészülés miatt több millió font veszteség éri. Amennyiben a polgárok a csatlakozás mellett döntenek, az átállásra a brit bankoknak 1 milliárd fontot kell költeniük.
A brit bankoknak már az euró bevezetéséről döntő népszavazás előtt meg kell kezdeniük az új valuta megjelenésére való felkészülést, ha időben teljesíteni akarják a pénzügyminisztérium által az új pénz fogadására előírt menetrendet. A brit bankárszövetségnek a valutacseréről készült tervezete szerint a londoni kormánynak az euróról döntő esetleges sikeres népszavazástól számítva két és fél évet kell várnia a közös európai valuta készpénzeinek bevezetésére, még akkor is, ha a bankok jó előre megkezdik a felkészülést. Ez azt jelenti, ha jövőre rendezik meg a referendumot, akkor az euróbankjegyek és érmék 2006-ig még nem kerülnek forgalomba Nagy-Britanniában - írja a Financial Times.

A bankárszövetség becslése szerint a font euróra történő cserélése - amennyiben ezt megszavazzák a polgárok - 1 milliárd fontjába, vagyis 1,5 milliárd dollárjába kerül a brit bankoknak. Azonban a bankokat az euróbevezetés körüli bizonytalanságból eredő költségek is nyugtalanítják. A kiöregedő technikai eszközök cserélésénél az eurókompatibilis technológia beszerzése ugyanis több kiadással járna, azonban az újonnan megvásárolt fontalapú hardver és szoftver könnyen feleslegessé válhat, ha a közeljövőben sor kerül az euró bevezetésére.

Január helyett februárban legyen az euró-premier

A pénzügyminisztérium által javasolt hat hónap helyett a bankárszövetség két hónapot is elegendőnek tart az eurókészpénzek bevezetésére. A bankárok szerint ez a rövidebb időszak az eurózóna jelenlegi tagállamaiban is elegendőnek bizonyult a megszűnő nemzeti valuták és az euró együttes használatára. A bankszakma képviselői úgy látják: az euróra történő átállásnak februárban kellene megtörténnie, amikor az emberek jellemzően kevés készpénzt tartanak maguknál.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!