Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A britek dolgoznak a legtöbbet

2001.08.24. 10:55
Egy friss szakszervezeti felmérés szerint Európában a britek dolgoznak a legtöbbet: hetente átlagosan 43 órát. A szigetországban négymillióan még 48 óránál is többet dolgoznak, és a munkavállalóknak pusztán egyharmada rendelkezik rugalmas munkaidővel.
A nagy-britanniai munkavállalók többet dolgoznak uniós kollégáiknál - derül ki a Trades Union Congress (TUC) szakszervezeti szövetség és az Industrial Society nonprofit munkaügyi szervezet közös felméréséből. A vizsgálat szerint nem érvényesül az 1999-es uniós megállapodás, a European Working Time Directive, mert négymillió dolgozó még mindig rendszeresen túllépi a kitűzött heti 48 órás maximumot.

Belgiumban legrövidebb a munkahét

A mostani vizsgálat gyakorlatilag megismételte az egyik legátfogóbb eddig felmérés, az 1998-as Workplace Employee Relations Survey eredményeit. A '98-as adatok szerint a brit átlagmunkaidő 43,6 hetente, míg ugyanez Görögországban 40,8, Belgiumban csak 38,4.

Csak a brit munkaadók szegik meg a megállapodást?

A TUC szóvivője szerint az uniós megállapodást csak az Egyesült Királyságban szegik meg. John Monks, a TUC elnöke ehhez hozzátette, hogy a túl sok munkaóránál is komolyabb gond, hogy a munkavállalók nagy része nem rugalmas munkaidőben dolgozik. A '98-as adatok szerint a munkavállalóknak csak 30 százaléka dolgozik rugalmas munkaidőben, kilenc százalékuk dolgozik otthon, és csak négy százalékuknak segít munkahelye a gyermeknevelésben.

Kazettával a jó időbeosztásért

A két szervezet a helyzet javítása érdekében kidolgozott egy programot a cégek számára, melyet követve a vállalatok több alkalmazottuknak biztosíthatnak rugalmas munkaidőt, úgy, hogy az a cégnek is előnyös legyen. A program mellett egy videokazettát is kiadtak, melynek segítségével a munkavállalók alakíthatják jobban saját időbeosztásukat.

Nincsenek hazai adatok a munkaidőről

Kérdésünkre a Gazdasági Minisztériumban és a KSH-nál is azt közölték, hogy nincs adat a magyar munkavállalók átlagos heti munkaidejéről. A KSH-nál ehhez hozzátették, semmilyen, ehhez hasonló, az összehasonlítást lehetővé tevő adatot nem tudnak rendelkezésünkre bocsátani.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.