Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Az igazmondó ingatlanügynök

2001.11.07. 08:36
Roy Brooks londoni ingatlanügynöknek 1949-ben forradalmi ötlete támadt. Mi lenne, ha az ingatlanhirdetések szövegéből száműzné az eufemizmusokat és a túlzásokat, és egyszerűen a szomorú valósággal ismertetné meg a potenciális vevőket.
Mennyire megnyerően hangzik, hogy a "legsötétebb külvárosban nyomorúságos családi ház eladó". Főleg, ha még azt is hozzáteszi: "Stábunk egyik törékeny testfelépítésű tagja, Mr. Halstead megpróbált lemenni az alagsori lépcsőn, de összeomlott alatta".

A környezetrajz és a tulajdonosábrázolás mestere

Sajátos rövidprózája ellenére Mr. Brooks sikeres ingatlancéget hozott létre, és 1950-től 1971-ben bekövetkezett haláláig a Sunday Times és az Observer hasábjain szórakoztatta az ingatlanvásárlás lehetőségével kacérkodó briteket.

Az egyik házat például a következőképpen ajánlotta az eredetieskedést kerülő lehetséges vevők figyelmébe: "pontosan úgy néz ki, mint a környező házak. Soha senki nem mondhatná rá, hogy eredeti, érdekes vagy akár vonzó".

Egy másik ingatlan belső értékeit pedig a így ecsetelte: "A kilencszobás házban a tapéta, mely nagyrészt elegánsnak egyáltalán nem nevezhető módon csüng a falakról, egyenesen visszataszító".

London leghíresebb ingatlanügynöksége

A cég még ma is működik, az utódok weboldalát böngészve azonban keserűen megállapíthatjuk, hogy rajtuk bizony erőt vett a modern vállalati önfényezés tradíciója és a píárstílus.

Szerencsére a mester keze nyomát itt-ott még fel lehet fedezni. "Szinte biztosan a legelhanyagoltabb két hálószobás lakás, melyet hosszú évek óta láttunk" - írják az egyik eladásra kínált házról.

A mester még ma is besegít

Aki őket bízza meg házának értékesítésével, ingyen juthat hozzá a John Murray könykiadó gondozásában megjelent, Brothel in Pimlico című könyvhöz, mely Mr. Brooks prózai munkássának gyöngyszemeit tartalmazza.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!