Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Újabb ajánlat a BT vezetékes hálózatára

2001.08.06. 10:01
A The Sunday Times értesülése szerint az amerikai Earthlease után a német WestLB bank vezette konzorcium is ajánlatot tett a British Telecom vezetékes telefonhálózatára.
A The Sunday Times értesülése szerint egy befektetői konzorcium 18 milliárd fontos (25,5 milliárd dolláros) ajánlatot tett a British Telecommunications országos távközlési szolgáltató teljes vezetékes telefonhálózatának megvásárlására. A lap úgy tudja, hogy a konzorciumot a WestLB német befektetési bank vezeti. A tranzakciót a csoport 5 milliárd font erejéig saját forrásból fedezné, a fennmaradó részre hitelt venne fel.

Más vevőjelölt is van

Rövid időn belül ez a második olyan ajánlat, amely a BT vezetékes hálózatának valamely részére érkezett. Előző héten került nyilvánosságra, hogy az Earthlease - amerikai bankok és befektetési cégek konzorciuma - 8 milliárd fontos vételi ajánlatot tett a cég úgynevezett előfizetői hálózatára, vagyis arra a végső vezetékhálózatra, amely a végfelhasználókat köti össze a helyi alállomásokkal. Ez a vezetékszakasz 25 millió előfizetőt köt be 5500 helyi alállomásba.

A BT-t eddig nem sikeült rávenni az előfizetői hurok megnyitására

A brit kormány a távközlési liberalizálás kiteljesítésének jegyében már két éve próbálja elérni, hogy a a BT nyissa meg hálózatát a rivális szolgáltatók előtt. A patthelyzetből az akvizíciós ajánlat jelentheti a kiutat.

Az amerikai befektetői csoport 8 milliárd font készpénzért megvásárolná az érintett hálózati szakaszt a British Telecomtól, majd a BT szabott áron visszabérelné a fogyasztókhoz vezető vezetékeket. Az előfizetőkkel továbbra is a BT lenne közvetlen kapcsolatban, és a cég küldené a számlákat, de az új tulajdonosok más telefon- és kábelszolgáltatóknak is megnyitnák a rendszert.

A távközlési cégnek jól jönne a készpénz

A vasárnapi londoni sajtóértesülés szerint a WestLB konzorciuma hasonló feltételek mellett venné át BT teljes vezetékes infrastruktúráját. A BT sajtófelelőse a WestLB-ajánlatról csak annyit mondott, hogy "folyamatosan érkeznek ajánlatok, van köztük jó, és van rossz is".

A BT-nek mindazonáltal jól jönne a készpénzinjekció, mert éppen nagyarányú adósságcsökkentési programja közepén jár. A cég a március végi 27,9 milliárd fontról június végére 17,5 milliárd fontra sikerült csökkentenie adósságát, vagyis teljesült a megígért 10 milliárd fontos adósságcsökkentés.

A radikális adósságleépítést a működéshez nem feltétlenül szükséges vagyon értékesítésével és zártkörű észvénykibocsátással sikerült elérni. A BT júniusban 5,9 milliárd font értékű részvényt adott ki elővásárlási joggal a cég részvényeseinek. Ez volt a legnagyobb egyedi részvénykibocsátás a brit vállalati szektor történetében.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.