Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Plázaváros lesz Bukarest

2006.04.27. 09:39
Az elkövetkezendő két-három évben várhatóan megtriplázódik a bukaresti kiskereskedelmi ingatlanterület, köszönhetően a 2008-ig átadandó hat plázának. A bukaresti belvárosban ugyanakkor még mindig nem fejlődött ki hagyományos értelemben vett vásárlóutca.
A román főváros plázaépítési láza nem véletlen, keleti szomszédunknál a reálbérek tavaly többet nőttek, mint bármikor a rendszerváltás óta. Bukarestben jelenleg négy bevásárlóközpont üzemel, összesen mintegy 130 000 négyzetméteres összterülettel.

A román fővárosban - példul Pozsonnyal összevetve - viszonylag sok nemzetközi márka lépett már be a piacra (az elmúlt években a Hugo Boss, Lacoste, Nike, Intersport, Timberland), és várhatóan további nagy nevek jelennek majd meg Romániában a közeljövőben.

A bukaresti bérleti díjak nyugati összevetésben kedvezőnek mondhatók. A bevásárlóközpontokban négyzetméterenként 30 euróért lehet üzletet bérelni egy hónapra, a belváros legfrekventáltabb részein 60-120 euró egy négyzetméter, a kevésbé frekventált helyeken 50-70 euró. A felkapott és a kevésbé felkapott helyek ugyanakkor nem különülnek el annyira, mint az nyugaton megszokott, ugyanis a városban még nem alakult ki a hagyományos értelemben vett bevásárlóutca.

Az igazi fejlesztési hullám azonban még csak most érte el Bukarestet. A következő évek legjelentősebb kiskereskedelmi beruházása a Baneasa Project lesz, mely a tervek szerint 2007-ben nyitja meg kapuit és összesen 120 000 négyzetméteren várja majd a látogatókat. A leginkább a pesti Arena Plaza-hoz hasonlítható, ám annál jelentősen nagyobb komplexumban egy plázán kívül Carrefour, Bricostore és Mobexpert épül meg a következő években.

A DTZ elemzése szerint 2008-ig megvalósul még a Galleria Project (57 000 négyzetméter), a Sun Plaza (76 600 négyzetméter), a Liberty Mall (26 000 négyzetméter), a RE Project (40 000 négyzetméter) és a Cotroceni Park (53 000 négyzetméter). Emellett a vidéki fejlesztések is jelentősek, ellentétben a legtöbb közép-európai országgal, így hazánkkal is. Brassó belvárosában már átadtak egy plázát, egy másikat, 30 milliós beruházással, 2007-re építenek meg.

A Demján-érdekeltségű TriGránit is aktív a román piacon. A grandiózus bukaresti projekt mellett (100 millió eurós beruházás) Kolozsváron is fejleszt a magyar cég. A Pólus Center 140 millió eurós beruházásához 85 millió euró hitelt nyújt az OTP vezette konzorcium. A Kolozsvárihoz hasonló plázát terveznek Brassóban, Krajovában, Pitestiben és Konstancán is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.