Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Brüsszeli áldás a Burger King eladására

2002.10.14. 09:36
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága engedélyezte, hogy a főként italgyártással foglalkozó brit Diageo Plc eladja a Burger King Corp.-ot egy háromtagú egyesült államokbeli befektetői csoportnak.
A még júliusban létrejött megállapodás értelmében a Texas Pacific Group, a Goldman Sachs Group Inc. és a Bain Capital Inc. konzorciuma 2,26 milliárd dollárt fizet a világ második legnagyobb gyorsétterem-hálózatáért.

A trió már birtokol egy hasonló láncot, a Domino Pizzát, de a bizottság álláspontja szerint emiatt nem áll fönn a piaci dominancia veszélye, mert a Burger Kingnek olyan riválisai vannak, mint a McDonald's, a Pizza Hut, a Kentucky Fried Chicken és a Quick.

Gyengén teljesít

Az 1954-ben alapított Burger King, melynek ma világszerte 11 435 étterme van, az utóbbi időben elég gyengén teljesít, emellett a Diageo amúgy is a szeszes italok - köztük a Guinness sör, a Johnnie Walker whisky és a Smirnoff vodka - gyártására kíván összpontosítani.

A társaság ennek jegyében tavaly már 10,4 milliárd dollárért eladta Pillsbury ételgyártó üzletágát. Az eredeti terv két évvel ezelőtt még az volt, hogy a Diageo tőzsdén értékesíti a Burger Kinget, ám ezt a piaci feltételek romlása miatt lefújták.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.