Mária
-7 °C
3 °C

Csak a Triumph vonult ki Burmából

2002.10.28. 12:23
A International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU) nemzetközi szakszervezeti szövetség újra kiadta a Burmában befektető vagy a diktatúrával kereskedelmi kapcsolatban álló nagyvállalatok listáját. Az ICFTU azt követeli, hogy a cégek ne támogassák a juntát és vonuljanak ki Burmából - ezt eddig egyedül a Triumph fehérneműgyártó tette meg.
A szakszervezeti szövetség listáján összesen 325 cég szerepel, köztük a Chevron Texaco, a Crédit Lyonnais, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Nestlé, a MiG, a Samsung, a Mitsubishi, a Caterpillar, a Lufthansa - közölte a BBC. Kilencvenkét cég új a listán - többek között a Hyundai, a British American Tobacco és az Austrian Airlines.

Burmában rettenetesek a munkakörülmények, az ICFTU szerint a cégek gyakran alkalmaznak kényszermunkát, és befektetéseikkel biztosítják a diktatúra fennmaradását. A burmai hivatalos statisztikák szerint 1998 és 2001 között 7,4 milliárd dollárt fektettek be az országba. A vállalatok általában azzal védekeznek, hogy náluk jók a munkakörülmények, és befektetéseikre a burmai népnek van szüksége, hogy össze ne omoljon a gazdaság.

A Triumph visszakozott

A női fehérneműt gyártó Triumph ellen mivel Nagy-Britanniában komoly kampány kezdődött burmai befektetései miatt 2001 végén. A "Support Breasts - not Dictators" szlogennel futó kampány arról próbálta meggyőzni a brit fogyasztókat, hogy addig ne vásároljanak Triumph terméket, ameddig a vállalat be nem zárja burmai üzemét.

A cég alig két hónappal később, januárban bejelentette, hogy négy hónap alatt bezárja burmai gyárát, és elbocsátja mintegy ezer alkalmazottját. A vállalat azzal indokolta a döntést, hogy nem látnak semmi reményt arra, hogy az ország a közeljövőben demokratizálódni kezdjen. A cég ugyanakkor továbbra is állította, hogy a gyárban a munkafeltételek sokkal jobbak voltak, mint Burmában általában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!