Vilma
-7 °C
4 °C

Bennfentes kereskedéssel vádolják Busht

2002.07.21. 11:55
Hivatalos dokumentumok bizonyítják, hogy George W. Bush amerikai elnököt jóelőre bizalmasan tájékoztatták 1990-ben a Harken Energy texasi olajvállalat pénzügyi gondjairól, néhány hónappal azelőtt, hogy Bush eladta Harken-részvényeit - írta vasárnap a Washington Post.
Az elmúlt hetekben a civil szervezetek és az újságok újra meg újra fölvetik az Egyesült Államokban: a jelenlegi elnök annak idején bennfentes kereskedelem útján került el egy nagy veszteséget. Körülbelül egy héttel azután, hogy eladta részvényeit, a papírok mélybe zuhantak a tőzsdén, mert kiderült, hogy a Harken vesztesége sokkal nagyobb volt az addig ismertnél.

Bush a Harken Energy igazgatótanácsának tagja volt, szavazati jog nélkül. Az amerikai tőzsdefelügyelet 1991-ben megvizsgálta Bush és mások részvényeladását, és nem találta vétkesnek a jelenlegi elnököt.

A Washington Post szerint a most napvilágra került dokumentumokból kiderül, hogy Bush, négy hónappal részvényeinek eladása előtt, más igazgatótanácsi tagokkal együtt bizalmas tájékoztatást kapott a cég vezetésétől arról, hogy a Harken Energy súlyos pénzzavarba került.

Az elnök és az alelnök - Dick Cheney - régi magángazdasági pénzügyei iránt azóta érdeklődik a sajtó, hogy a vállalati számviteli csalások és szépítgetések közelmúltbeli botrányai miatt megrendült a befektetők bizalma, és a New York-i tőzsde zuhan. Számos elemző úgy véli, hogy a bizalmi válság okozta tőzsdelejtőn lecsúszhat az egész amerikai gazdaság is, mert a tőkepiaci veszteségek a fogyasztás visszafogására késztetik az érintett amerikaiak millióit, a gyengülő árfolyamú cégek pedig nehezebben jutnak külső forráshoz, hiába vannak több évtizedes mélyponton a kamatok.

Bush elnök a hétvégi rádiónyilatkozatában felszólította a kongresszust: törvénnyel növelje a vállalati csalások büntetéseit és erősítse a könyvvizsgáló szakma ellenőrzését, mert erre van szükség az amerikai üzleti élet integritásának újjáteremtéséhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.