Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nobel-díjasok csapnak össze, hogy őrültség-e Bush terve

2003.02.13. 12:29
Miután tíz Nobel-díjas közgazdász őrültségnek nevezte Bush gazdaságélénkítő csomagját, most három másik kiállt az elnök terve mellett. Samuelson az egyik, Friedman a másik oldalon.
A National Taxpayers Union levélben biztosította az elnököt támogatásáról, közölte a BBC. A levelet száztizenöt közgazdász, köztük három Nobel-díjas - Milton Friedman, James Buchanan és Vernon Smith - írta alá. A dokumentum szerint Bush elnök gazdaságélénkítő terve igenis jó, és új lendületet adhat az amerikai gazdaságnak.

Az adó és a kiadások csökkentése

Az aláírók szerint a legfontosabb lépés az adócsökkentés (így a bírálók által kifogásolt osztalékadó-csökkentés is) és a központi kiadások csökkentése. "A kormány nem teremthet gazdasági növekedést, de magas adókkal, túlzott állami beavatkozással vagy túlköltekezéssel fékezheti azt. A választott vezetők dolga, hogy a gazdasági növekedést lassító intézkedéseken változtassanak" - áll a levélben.

A másik oldal szerint őrültség

Az Economic Policy Institute négyszáz közgazdász, köztük tíz Nobel-Díjas aláírásával korábban bírálta Bush elnök csomagját. Az aláírók hétfőn a New York Times-ban fizetett hirdetésben is hangot adtak véleményüknek. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint például a Bush-terv egész egyszerűen őrültség, az erre szánt összeg hatodából sokkal hatásosabb csomagot lehetne összeállítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!