Emőke
8 °C
19 °C

Búzaháború Varsó és Brüsszel között

2004.05.18. 09:14
Az áremelkedés megakadályozására Varsó piacra dobna 300 ezer tonna búzát a tartalékból: a döntés azonban május elseje óta Brüsszel kezében van, ahol nem engedélyezik a lépést.
Megkapta az első pofont Lengyelország az Európai Unióban: Brüsszel várhatóan nem engedélyezi Varsónak, hogy az árak féken tartása érdekében 300 ezer tonna búzát dobjon piacra. A lengyeleknek rá kellett döbbenniük, hogy május elseje után ilyen helyzetekben a döntés joga Brüsszel kezében van. A búza-, a gyümölcs-, a tej- és a hústermékek piacát szakemberekből álló brüsszeli bizottság menedzseli, a beavatkozásról szóló döntés nem tartozik a tagországok hatáskörébe. A 300 ezer tonnás búzatartalék piacra dobásának meggátolása sajtóértékelések szerint hidegzuhanyként hat, s "ráébreszti Varsót a rideg valóságra".

Brüsszel nemet mond - A lengyelek nem vihetnek piacra ilyen hatalmas búzamennyiséget. Tény, hogy a csatlakozást követően Lengyelországban emelkedett a búza ára, ám ez önmagában még nem szolgáltat okot ekkora árutömeg értékesítéséhez - nyilatkozta az EU egyik szóvivője. Márpedig Varsó napok óta tervezi a gabonapiaci beavatkozást, ám mivel Brüsszel további információkat kért, egyelőre leállította a folyamatot.

Az Európai Bizottság szerint Lengyelország semmiképpen nem foganatosíthat egyoldalú intézkedést. - A helyzetet egyelőre nem sikerült rendezni - nyilatkozta egy magas beosztású tisztviselő, hozzátéve: a búzaügyi bizottság további tanácskozásokat követően dönt az ügyben.

A többi országot is érintené

Megfigyelők szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Brüsszel jóváhagyja ekkora búzamennyiség értékesítését, s az elutasító döntés indokolásában valószínűleg arra hivatkoznak majd, hogy a tervezett piaci művelet kihatással lenne a többi tagország piaci helyzetére. Lengyelországban a 40 milliós lakosságnak mintegy ötöde az agráriumban dolgozik, kiterjedt mezőgazdaságával az új csatlakozók legnagyobbika lett Európa új "hátsó udvara". A búzakonfliktus az első jele annak, hogy az új tagok és az EU mezőgazdasági politikájának érdekei nem lesznek egyszerűen összeegyeztethetők.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.