Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Szar a csokoládéban

2006.06.26. 13:05
Egymillió tábla csokit vont ki a forgalomból Nagy-Britanniában és Írországban a Cadbury, miután egy szivárgó szennyvízvezetékből szalmonellabaktérium került az ínyencségbe. Magyarországra Lengyelországból érkezik a Cadbury.

Egymillió tábla csokoládét vont ki a forgalomból a Cadbury szalmonellagyanú miatt. A termékek visszavonása után nyomozás kezdődött. A cég szerint a visszavonás csak az elővigyázatosság miatt van, a valós kockázat eléggé alacsony.

A Cadbury európai igazgatója, Matthew Shattock szerint azért vonták vissza az édességeket, mert a brit élelmiszer-biztonsági hivatal szerint az idén jóval több szalmonellás megbetegedést jelentettek, mint tavaly, az előző évi 12-vel szemben az év első négy hónapjában 45 megbetegedés volt). A szennyeződés már januárban megtörtént. Csak óvatosságból vontuk be a termékeket, hogy megnyugtassuk a vásárlóinkat, és hogy elkerüljük a termékeink minőségével kapcsolatos aggodalmakat, nyilatkozta Shattock a BBC-nek. A cég teljes mértékben meg van győződve arról, hogy biztonságos az édességek fogyasztása - minimális, egészségre nem ártalmas mennyiségű baktérium kerülhetett a csokiba.

A bakteriológusok szerint veszélyes

Januárban a Cadbury malbrooki üzemében egy szivárgó szennyvízvezeték fertőzhette meg a csokoládét. Miután azonosították a szalmonella baktériumtörzsét, a cég független laboratóriumoknak küldött mintát. A brit egészségvédelmi ügynökség megerősítette a baktériumtörzs jelenlétét hét termékben. A brit Independent Online hétfői cikke szerint a brit hatóságok arra kíváncsian nyomoznak, hogy a Cadbury miért nem jelentette korábban a szennyeződést.

A BBC-nek nyilatkozó Hugh Pennington bakteorológus szerint az egyetlen biztos szalmonellaszint a csokiban a nulla. Az édességben lévő zsír ugyanis védi a szalmonellát a bél védekezése ellen, így nem kell túl sok szalmonellabaktériumot enni, hogy megfertőzödjön az ember. Körülbelül ezrede elég a fertőzéshez ahhoz képest, mintha húsból jutott volna a szervezetbe.

Magyarországra nem jön

A cég múlt heti közleménye szerint csak Nagy-Britanniát és Írországot érintheti a veszély. Balogh Gábor, a Cadbury Magyarország regionális marketingvezetője szerint Magyarországra nem kerültek és a jövőben sem kerülhetnek a malbrooki üzemben fertőződött édességek, mivel a hazánkban forgalmazott Cadbury-termékek nem Angliában, hanem Lengyelországban készülnek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.