Ákos, Bátor
1 °C
12 °C

Visszavonuló hipermarket

2005.04.13. 08:18
A Lidl megjelenése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az egyre élesebb versenyben kivonulását fontolgatja a cseh és a szlovák piacról az egyébként Európa három legnagyobb üzletlánca közé tartozó Carrefour. A cég, melynek korábban magyarországi piacralépését is tervezték most azokra az országokra koncentrál, ahol a top-3 áruházlánc közé tartozik.
Cseh és szlovák lapértesülés szerint Európa három legnagyobb üzletláncának egyike, a francia Carrefour az fontolgatja, hogy kivonul a cseh és a szlovák piacról. Ha ez valóra válna, akkor Csehországban tizenegy, Szlovákiában pedig négy hipermarketjétől válna meg a tavaly egyébként veszteséges társaság, amely a hírek szerint lengyelországi és törökországi pozícióit is feladná.

A cég - mint Jose-Luis Duran, a Carrefour franciaországi főnöke a Le Journal Des Finances gazdasági hetilapnak nyilatkozta - azokra az országokra akar összpontosítani, ahol egyike a három legnagyobb üzletláncnak. E stratégia keretében például 2004-ben Spanyolországban, Japánban és Mexikóban váltak meg hipermarketjeiktől. Csehországban a tavalyi 11 milliárd cseh korona (1 dollár=23,13 korona) árbevétel a nyolcadik helyhez volt elegendő, Szlovákiában pedig 6 milliárd szlovák koronával (1 dollár=29,78 korona) a hatodik helyen voltak.

Elmaradtak a küzdelemben

Carrefour
A verseny a Mladá Fronta Dnes szerint akkor éleződött ki a térségben, amikor 2003-ban Csehországban, majd 2004-ben Szlovákiában és Magyarországon megjelent a német Lidl üzletlánc. A Carrefour egyébként némileg elhanyagolta Szlovákiát, hiszen utoljára 2001-ben avatott fel új hipermarketet, amivel elmaradt riválisainak növekedési ütemétől. Ráadásul logisztikai központot sem épített az országban, míg a Billa, a Kaufland és a Lidl már rendelkezik ilyennel. A brit Tesco ugyanakkor nemrég jelentette be, hogy eddigi legnagyobb szlovákiai beruházásuk keretében egyszerre két óriási raktárépületet építenek, együttesen 46 ezer négyzetméteren a nyugat-szlovákiai Beckov mellett. A nagyberuházás eredményeként innen láthatják el a Tesco 25 szlovákiai hipermarketjét és öt áruházát, de nem kizárt, hogy cseh és magyar boltjaikba is időnként innen szállíthatnának. A számítógépek vezérelte, világszínvonalat képviselő raktárakban együttesen mintegy 450 fő kap munkát. A Tesco Szlovákiában megközelítőleg hétezer főt alkalmaz, ez a létszám az idén további ezerrel bővülhet. Szakértők szerint a Tesco az év végéig további öt hipermarketet nyithat meg, ezzel megőrizheti vezető helyét Szlovákia kiskereskedelmi üzletláncainak listáján.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.