Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Lebukott a Coca-Cola

2004.03.19. 19:50
A Coca-Cola pénteken végleg kivonta a brit piacról a Dasani néven forgalmazott ásványvizét, amelyről már korábban kiderült, hogy közönséges tisztított csapvíz. A kivonás közvetlen oka, hogy a brit egészségügyi hatóságok időközben azt is megállapították, hogy a víz a helyi normáknál több bromátot tartalmaz.
Mivel a bromát potenciálisan rákkeltő, megelőző jelleggel az összes, mintegy félmillió palacknyi Dasanit kivonta a Coca-Cola a brit piacról - közölte a cég szóvivője. Az ásványvíz teljes kivonása 24 óra alatt lezajlik.

A brit élelmiszer-ellenőrzési hatóság, az FSA arról biztosította a fogyasztókat, hogy a vegyület közvetlen veszélyt nem jelent az egészségre. A bromát a Coca Cola szerint az előállítási folyamat során, a kalcium hozzáadásakor keletkezik.

A Coca Cola három hete volt kénytelen elismerni, hogy a kék félliteres műanyagflakonban forgalmazott víz nem a föld alól, hanem egyenesen a vízvezetékből tör elő a cég brit, sidcupi gyártóüzemében, de persze a csapvíz árának körülbelül tizenötszöröséért, fél literenként 95 pennyért árusították.

A Coca Cola szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy nem a víz eredete, hanem annak a minősége a lényeg. A vizet gondosan szűrik, tisztítják, majd nátriumot és magnéziumot adnak hozzá.

A brit vízügyi ágazat képviselője viszont szükségtelennek tarja a csapvíz bármilyen kezelését, mivel az szerinte, úgy ahogy van, egészséges. A Dasani az amerikai fogyasztók körében különösen kedvelt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.