Ambrus
-7 °C
3 °C

Bedőlhet a Csalagút

2001.07.23. 11:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Az illegális bevándorlók vihetik végképp csődbe a kifúrása óta veszteséges Csalagutat. A kontinenst és Nagy-Britanniát összekötő vasúti alagút az idei első félévben 74 millió dolláros deficitet halmozott fel, ráadásul azzal fenyegetik, hogy minden egyes illegális behatoló után 2 ezer font bírságot kell majd fizetnie.
Havonta mintegy ezer ember jut be Angliába a föld alatt, ezért a hatalmas számtól meghökkent Belügyminisztérium megfenyegette az alagutat működtető Eurotunnel céget, hogy ki fogja szabni a fejenként járó 2 ezer fontos büntetést. Ez valószínűleg nem üres ijesztgetés, hiszen a teherfuvarozóknak és a komptársaságoknak is ki kell pengetniük a taksát. Az Eurotunnel anyagi helyzetében az évi 24 millió fontos (9,7 milliárd forintos) bírság nem kis kellemetlenség, hanem pénzügyi katasztrófát jelenthet.

A lukfúró visszavág

A cég nem hagyja annyiban a bírságolást, és ha kell, bajuszt akaszt a kormánnyal - szivárogtatták a társasághoz közeli források a The Timesnak. Az Eurotunnel azzal érvel, hogy a maga részéről rengeteget tett a bevándorlók megfékezésére. (Ennek sikere nem volt azért teljesen nyilvánvaló a múlt hónapban, amikor egyetlen napon 380 illegális utast füleltek le.)

Hiába a csúcstechnika, a cseles bevándorlók felfüggesztik a kilégzést?

Ötmillió fontos költséggel 10 kilométernyi szögesdrótos kerítéssel vették körül a franciaországi végállomást. Itt őrök cirkálnak folyamatosan, miközben a terepet kamerák vizslatják. A vonatokon hi-tech szénmonoxid-detektorokkal igyekeznek kiszűrni a törvénytelen utasok kilégzését.

A potyautasok száma azután nőtt meg igazán, hogy a brit hatóságok tavaly elkezdték a bevándorlókat becsempésző kamionosok bírságolását. Az eredmény 4 ezer lebukás 8 millió fontos kiszabott büntetéssel.

A vasúttársaság idén februárban jelentette be, hogy nehezen tud megbirkózni a bevándorlókkal, akik éjjelente gyalog vágnak neki a föld alatti útnak, rá sem bagózva a feszültség alatt álló sínekre.

Nem jött be a nagy luk

A várható magas bírság tovább ronthatja az Eurotunnel enyhén ugyan javuló, de összességében siralmas eredményeit. A cég tavaly 579 millió fontos (825 millió dolláros) bevétel mellett 124 millió font (177 millió dollár) veszteséget könyvelt el. A hétfőn bejelentett eredmények szerint az idei első félévben 74 millió dollár mínuszt sikerült összeszedni. Az Eurotunnel jövőre nullszaldót szeretett volna elérni. Chaqrles Mackay elnök szerint ha a gyengélkedés folytatódik, - a lassuló világgazdaság miatt a teherszállító és autófuvarozó egység különösen gyengén szerepelt - ez a cél veszélybe kerül.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.