Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Gyorsul a csatlakozó országokban a gazdasági növekedés

2004.02.13. 15:26
Idén az Európai Unióhoz csatlakozó közép-és kelet-európai országokban gyorsul a felzárkózási folyamat a gyorsabb gazdaság fejlődési ütem jóvoltából, ám az összességében magas munkanélküliség mérséklődésére nem lehet számítani - jósolja pénteki jelentésében a Rajna-Westfáliai Gazdaságkutató Intézet (RWI).
Az RWI az idén a nyolc érintett ország egészében átlagban 3,9 százalékos GDP növekedést vár, szemben a becslések szerinti idei 3,4 százalékos növekedéssel. Főként a három balti ország, Lettország, Litvánia és Észtország fejlődik gyorsan, 5-6,5 százalékos lesz az idei növekedésük, szemben az euróövezet 1,8 százalékos növekedésével.

A kutatók Lengyelország esetében 4,0 százalékos GDP növekedést várnak, a prognózis Csehországra 3,1 százalék, Magyarországra 3,5, Szlovákiára 4,3, Szlovéniára 3,0 százalék.

Az előrejelzés szerint a magánfogyasztás is nőni fog

A RWI megállapítja, hogy nem csak az erőteljes gazdasági dinamika, hanem az élénk hazai és a külföldi kereslet is jellemző lesz az idén az országokra. Alacsonyabb infláció mellett növekednek majd a rendelkezésre álló jövedelmek, amelyek révén erősödik a magánfogyasztás.

A cégek törekedni fognak a termelékenység növelésére a munka racionalizálása révén, ezért jelentős javulásra a foglalkoztatottsági helyzetben nem lehet számítani. - A változatlanul magas munkanélküliség társadalmi gondot jelent és oka részben az államháztartási feszültségeinek főként Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában - olvasható. Az RWI szerint a legrosszabb helyzetben Lengyelország van, várhatóan 20 százalékos munkanélküliségi rátájával, de a nyolc országban együttesen is 14,7 százalékos lesz a munkanélküliség az idén, szemben a tavalyi 14,9 százalékkal.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!