Szilárda
0 °C
6 °C

Csődbe mennek az emberek

2007.06.08. 12:02
Németországban 12,8 százalékkal kevesebb cégcsőd volt márciusban, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel szemben 16 százalékkal több magánszemély ment tönkre ebben az időszakban.

A gazdasági fellendülés kétarcúságát mutatja Németországban, hogy két éve folyamatosan csökken a vállalati csődök száma, de szaporodik a fizetésképtelenség a lakosság, a magánszemélyek körében.

Márciusban 2580 vállalat jelentett csődöt, 15,9 százalékkal kevesebb, mint tavaly márciusban, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken. Az első negyedévben a cégcsődök száma 7336 volt, 12,8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első negyedben.

Fizetésképtelenek

A magánháztartások közül 9279-et taszítottak fizetésképtelenségbe a hitelezők márciusban, ez 16,3 százalékkal több a tavaly márciusinál. Az első negyedévben a magáncsődök száma 26 447 volt, 21,7 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedben.

Az ellentétes irányzatra némi magyarázattal szolgál a szövetségi statisztikai hivatal egy másik, szintén pénteken megjelent adatsora a munkaköltségek alakulásáról. Eszerint Németországban a vállalati munkaköltségek közül a bérköltség tavaly az első és a második negyedévben 1,3-1,3 százalékkal, a harmadik negyedben 1,1 százalékkal, az utolsó negyedben 0,7 százalékkal, az idei első negyedévben már csak 0,4 százalékkal volt több, mint rendre egy évvel korábban. Ezen takarékoskodtak a cégek, miközben az általuk fizetett bérterhek, a tavalyi első félévi, átmeneti csökkenés után, a harmadik negyedévben 1,8 százalékkal, a negyedik negyedben 1,9 százalékkal, az idei első negyedben 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Jó szolgáltatók

A német magángazdaságban tavaly az egy órára jutó munkaköltség 28,70 euró volt - ezzel Németország a hatodik helyezett az EU-ban -, 1,1 százalékkal több, mint 2005-ben: ez a legkisebb emelkedés az egész EU-ban.

Eközben a legnagyobb német ipar- és szolgáltató vállalatok adózott eredménye tavaly átlagosan körülbelül 46 százalékkal emelkedett: 5,4 százalékos és 110 százalékos többletek között alakultak az eredménynövekedések. Idén az első negyedévben éves összehasonlításban körülbelül 76 százalékra nőtt az eredménynövekedés üteme, amely 0,6 százalék és 400 százalék között alakult.