Ágnes
-13 °C
0 °C

Brit-francia alku formálódik az uniós költségvetésről

Értesüléseink szerint az EU finanszírozásáról szóló csúcstalálkozó kezdete előtt a britek úgy próbálják megvenni a franciákat az alkuhoz, hogy lefékezik a további bővítést és könnyítenek a Párizs számára fontos áfaszabályokon.
Az Európai Unió 2007-2013 finanszírozásáról szóló brüsszeli csúcstalálkozó ugyan csak csütörtök délután hat órakor kezdődik meg, a háttérben már nagyban folyik a bazári alkudozás a legfontosabb résztvevők közt. Diplomaták és kiszivárgott dokumentumok szerint ennek középpontjában egy brit-francia megállapodás állhat, ami túllép a költségvetésben foglaltakon is.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatának az Index birtokába került tervezete szerint London részben úgy próbálja megvenni Párizs támogatását az alkuhoz, hogy behúzza a bővítési kéziféket. A felvételi kérelmét tavaly beadó Macedónia megkapja ugyan a tagjelölt státust, de a bővítésellenes franciák követelésének engedve a csatlakozási tárgyalások megkezdését kitolják a bizonytalan jövőbe. Párizsnak ez fontos politikai győzelem lenne.

Az alku másik eleme az uniós áfaszabályokkal függ össze. Az EU-ban 15 százalék a minimumáfa, de kivételes körülmények közt lehet ennél alacsonyabbat is kivetni. Ezek a kivételek azonban az év végén - az új tagállamok számára 2007-2008-ban - lejárnak, elsősorban Franciaország fájdalmára, ahol Jacques Chirac elnök konkrétan választási ígéretet tett az éttermi áfa csökkentésére. A britek ezért a háttérben kijárnák az eddig ellenkező németeknél, hogy adják jóváhagyásukat a kivételek meghosszabbításához mind a 25 tagállam számára 2010-2015-ig. Ennek nem csak Franciaország, de az új tagállamok is örülni fognak.

Figyelemreméltó, hogy míg a szövegtervezetben az áfára vonatkozó rész csak szögletes zárójelben szerepel, vagyis még nincs eldöntve formálisan, addig a Macedóniára vonatkozó rész végleges formába van öntve, vagyis szinte biztos, hogy része lesz a végső megállapodásnak. A franciák támogatása azért kulcsfontosságú, mert a britekkel való nézeteltérésük a közös mezőgazdasági politika finanszírozásáról és a brit költségvetési visszatérítésről a legnagyobb akadálya a megegyezésnek. Részletesen lásd háttércikkünket.

A spanyolok, a hollandok és a szlovákok közel állnak a megegyezéshez

Közben arról is hírek érkeztek, hogy a kulcsállam Spanyolország gyakorlatilag elfogadta a brit ajánlatokat, és nagyon közel állnak ehhez a hollandok is. A visegrádi országok frontja is megtörni látszik: a szlovák delegáció csütörtök reggel már csak centiméterekre volt attól, hogy elégedettnek nyilvánítsa magát. Viszont Baráth Etele európai ügyi miniszter az Indexnek nyilatkozva tagadta, hogy Magyarországot meg lehetne venni a pénzek elköltésének további könnyítésével; mint mondta, számunkra a legfontosabb, hogy a teljes, ránk eső pénzkeret nagyobb legyen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!