Gyöngyi
2 °C
13 °C

Válságban az acélipar, leállt az ózdi acélmű is

2003.01.28. 10:41
Válságos állapotba került a magyar acélipar: a három meghatározó cég közül a diósgyőri DAM Steel Rt. csődöt jelentett, az Ózdi Acélművek Kft. áramellátását a milliárdos tartozás miatt a minimálisra korlátozták, a Dunaferr pedig a bankoktól kapott fizetési moratórium alatt igyekszik kilábalni a válságból, közölte a Népszabadság. A következő hónapokban mindhárom cégnél százak kerülhetnek az utcára.
Az Ózdi Acélműveknek (ÓAM) ugyanazzal az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt.-vel gyűlt meg a baja, mint a DAM-nak, miután az adósságok miatt kikapcsolaták az áramot az ÓAM-nál - írja a Magyar Hírlap. A DAM Steelnél a szakértők megállapítása szerint már a termelés közeli újraindítása is nagy bravúr lenne, és az ózdi kilátások sem tűnnek sokkal kedvezőbbnek - közölte a Népszabadság. A Dunaferr náluk még jobban áll, de e cég is csak keserves átalakításokkal, leépítésekkel (valamint feltehetően újabb állami áldozatvállalással) kerülhet egyenesbe, feltéve, hogy olyan szakmai tulajdonos kezébe kerül, amely ágazati válságok esetén is képes finanszírozni veszteségeit.

A nagy acélipari cégek leállása gondokat okoz a belföldi piacon is. Bár Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a munkanélküliség hamarosan átlépi a 250 ezer fős lélektani határt, a munkaügyi miniszter állítja, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma. A gazdasági tárca szerint a DAM Steel esetében mindent megtettek a helyzet rendezése érdekében, de a termelés finanszírozása a tulajdonos és a bankrendszer feladata. A lap információi szerint kedd délután Medgyessy Péter miniszterelnök kilenc magyar nagyvállalat vezetőjével folytat megbeszélést a gazdaság növekedési esélyeiről, a foglalkoztatási, bérpolitikai, monetáris helyzetről.

Csődöt jelentett a DAM Steel

A NAPI Gazdaság értesülése szerint az idén a termelést még el sem kezdő DAM Steel január 22-én tartott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos olasz Cogne Acciai Speciali Srl. úgy döntött, hogy a diósgyőri társaság csődöt jelent. Az információt sokáig nem erősítették meg a kohászati cég vezetői, a múlt hét szombatján azonban hivatalosan is közzétették, hogy a megindított csődeljárásban a társaság február 18-án kezd tárgyalásokat hitelezőivel a fizetési haladékról. A kohászati társaság végleges leállása mintegy 4500 munkahely megszűnését jelentené.

Hatmilliárdos veszteség

A DAM Steel az olasz tulajdonlás csaknem két éve alatt több mint hatmilliárd forint veszteséget hozott össze, a társaság 2001-ben mintegy 2,5 milliárd, tavaly pedig 3,6 milliárd forint mínusszal zárta az évet. A veszteségek miatt a 20 millió forint alaptőkével létrehozott DAM Steel jegyzett tőkéjét előbb 5 milliárd, majd később 7,6 milliárd forintra emelte a tulajdonos. Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy mennyi a cég hitelállománya, információk szerint azonban ez is milliárdos nagyságrendű lehet

A DAM Steel termelése egyébként a tavalyi negyedik negyedévben már biztató volt, havi átlagban 25-28 ezer tonna kész áru hagyta el a gyárat, miközben 2002 elején, közepén akadt olyan hónap, hogy mindössze 16 ezer tonnát termeltek. Tavaly összesen 230 ezer tonna árut értékesítettek, a cég árbevétele 16 milliárd forint volt. Bár az exportra vitt 130 ezer tonna 10 százalékkal több lett a 2001. évinél, de a forint erősödés miatt 15 százalékkal csökkent az exportárbevétel.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!