Natália
-3 °C
7 °C

Az euró második valutává vált Dániában

2002.08.05. 12:13
Kapcsolódó cikkek (1)
Bár Dánia nem tagja az eurózónának, az eurót mégis második valutaként ismerik el a skandináv ország hétköznapi életében.
A nagyobb kereskedők dolga könnyebbé vált az euró következtében, ugyanis a bevételt a nap végén csak egy külföldi pénznemben kell megszámolniuk. A kisebb üzleteknek azonban nem jelent előnyt az euró, mivel számukra komolyabb gondot okoz, hogy a visszajárót euróban adják, míg tavaly a kapott valutáktól függetlenül mindig dán koronában adtak vissza.

Veszik a pénzt

A dán bankok nem panaszkodhatnak: az idén nyáron egyharmaddal több eurót adnak el, mint amennyit tavaly az eurózóna országainak megszűnt valutáiból - írja a Politiken című dán lap.

A három, nem eurót használó EU-tagállam (még Svédország és Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek) közül Dániában a legmagasabb a közös európai valuta támogatottságának mértéke. A különböző közvélemény-kutató intézetek adatai szerint stabilan 50 százalék feletti, egyes felmérésekben a 60 százalékot is eléri az európártiak aránya.

Még nincs időpontja az új népszavazásnak

Mint ismeretes, a 2000 szeptemberében tartott népszavazáson a dánok 53 százaléka utasította el a közös európai valuta bevezetését. Bár jelenleg többségben vannak az euró hívei, a koppenhágai kormány hivatalosan még nem foglalkozik egy újabb népszavazás kiírásával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.