Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nem megy az Euro Disneynek

2003.08.04. 09:08
Nem tudja kifizetni az adósságát az Euro Disney, emiatt részvényeinek éréke is zuhant. A cég a kevés látogatóval magyarázza a veszteséget. Az anyacég, a The Walt Disney közben erős növekedésről számolt be.
Az Euro Disney negyedéves bevételei a vártnál gyengébben alakultak, és a kevés látogató miatt a cég nem tudja kifizetni adósságait. A cég részvényeinek ára a bejelentés hatására 15 százalékkal csökkentek. Ne foglalkozzanak egy olyan cég részvényeivel, amely vélhetően középtávon sem tud osztalékot fizetni, tanácsolják a brókerek. A cég tárgyalásokat kezdeményezett a bankokkal és a többségi részvényessel, a The Walt Disney Co.-val szerződéseik pénzügyi feltételeinek módosításáról.

A támogatás menti meg a csődtől

Az amerikai szórakoztató park európai vállalkozását 1994-ben radikálisan átszervezték, mert a pénzügyi eredmények már akkor sem voltak biztatóak. A látogatók száma azóta folyamatosan nőtt, ám a cég mégsem tudott osztalékot fizetni részvényeseinek. Szakértők úgy vélik, hogy a vállalkozás csak ezért nem jut csődbe, mert a helyi hatóságok komoly támogatását élvezi. Az Euro Disneyt a francia állam is támogatja - a CDC bankon keresztül -, hiszen a szórakoztató park a térség egyik legnagyobb munkaadója, és komoly szerepet játszik a régió fejlesztésében.

A párizsi Disneyland üzemeltetője szerint 2003-ban és 2004-ben várakozásokon alul alakult a látogatók száma. (Az Euro Disney 2002-2003-ban 16 millió látogatóval számolt.) Nem segített a pénzügyi helyzeten még az sem, hogy az anyacég 2005-re halasztotta a 2003-ban esedékes szerzői jogdíjak kifizetését. A Walt Disney az Euro Disney 39 százalékát birtokolja, s az európai partnernek szerzői jogdíjakat kell fizetnie a Disney figurák használati jogáért.

Folyamatos romlás

Az európai utazási kedv csökkenése mellett a cég eredményeit a májusi és júniusi szállítási sztrájkok is komolyan érintették.

Az Euro Disney forgalma hét százalékkal, 275,6 millió euróra csökkent a június 30-án zárult negyedévben. Az összjövedelem az elmúlt kilenc hónapos időszakra szólóan még így is két százalékkal 748,2 millió euróra növekedett, de a tendencia folyamatosan romlik. Eközben az anyacég, a The Walt Disney erős növekedésről számolhatott be.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.