Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A németek fele visszakívánja a márkát

2002.05.21. 14:37
Kapcsolódó cikkek (1)
A németek 54 százaléka visszaállítná az euró bevezetésével megszűnt régi valutát, a márkát. A nosztalgia oka: a túlnyomó többsége szerint az euró bevezetése áremelkedéssel járt.
A Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungban megjelent felmérés szerint csupán a megkérdezettek 37 százaléka nem akarja a márka visszahozását, 9 százalékuk pedig bizonytalan a kérdésben.

A kutatásból kiderül az is, hogy a németek fele még nem szokott hozzá az új pénzhez. Különösen kedvezőtlen az euró népszerűségi indexe a volt NDK területén: az itt élők 60 százaléka a régi márkát kéri vissza.

Stabil unszimpátia

A vizsgálódás eredménye azt mutatja, hogy nem nőtt az európártiak tábora Németországban az utóbbi hónapokban. Sőt, a márka február végi megszüntetésekor valamivel kevesebben kívánták a nemzeti valuta visszaállítását.

A német Focus Money magazin megbízásából készült akkori felmérés szerint a németek 47,4 százaléka szerette volna, hogy a berlini kormány állítsa vissza a régi valutát. Az euróval elégedettek aránya pedig 47,5 százalékos volt akkor.

A II. világháború utáni német gazdasági stabilitás szimbóluma iránti nosztalgia oka valószínűleg abban keresendő, hogy a németek túlnyomó többsége szerint az euró bevezetése áremelkedéssel járt együtt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!