Ambrus
-7 °C
3 °C

Dohánygyárak perelik Kaliforniát

2003.06.12. 12:55
A vállalatok azért fordultak szövetségi bírósághoz, mert szerintük alkotmányos jogaikat sérti a kaliforniai dohányellenes kampány.
Az R.J. Reynolds és a Lorillard szerint a pénzükből nem finanszírozhatnak olyan kampányokat, amelyek tartalmával nem értenek egyet, és amelyek rontják a vállalatok hírnevét. 1998 óta ugyanis az államok a cégektől dobozonként 87 centet kapnak egészségügyi felvilágosításra.

Népszerűtlen csoportok

J. Joseph Escher, a cégeket képviselő azonban úgy véli, hogy a kaliforniai kampány több mint felvilágosítás, és még a gyártók alkotmányos jogait is sérti. "Az első alkotmánykiegészítést épp a népszerűtlen csoportok védelmére találták ki" - magyarázta az ügyvéd.

Kaliforniai illetékesek szerint azonban a vállalatok hiába tiltakoznak, hiszen itt egyszerűen egy adóról van szó, ami az állam pénze, azt tehát arra költi, amire akarja, közölte a YahooNews. Azt nem tudni, a bíró mikor dönt az ügyről. A keresetet el is utasíthatja, de előzetes határozattal be is tilthatja reklámkampányt.

Megúszott büntetés

Az R.J. Reynolds és a Lorillard nemrég komoly kártérítést úszott meg: a hétszázezer dohányosnak 145 milliárd dollárt ítélt meg egy floridai bíróság, de a cégek fellebbeztek, és a bíróság törölte az irreálisan magasnak ítélt büntetést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.