Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Cigiautomata csak felnőtteknek

2001.11.12. 15:30
A japán dohányipari vállalatok és az áruautomatákat gyártó cégek összefogtak, hogy olyan cigarettát árusító gépet fejlesszenek ki, ami nem szolgál ki 18 évesnél fiatalabb vásárlókat. Az első géepeket jövőre állítják fel.
A Tobacco Institute of Japan hétfőn már a tesztüzem elindításáról számolt be: tavasszal egy Tokió közelében fekvő városban olyan automatákat állítanak fel, amik csak a vásárló chip-kártyájának ellenőrzése után hajlandók kiadni a cigarettát - közölte a Reuters. Az automaták használatához tehát minden dohányosnak születési dátumát igazoló kártyát kell igényelnie - a gép ennek segítségével bizonyosodhat meg róla, hogy felnőtt vásárlóval van dolga.

Nem biztos, hogy a dohányosok örülnek

Jokaicsiba városában 160 régi gépet cserélnek ki április elsejéig, az új automaták tesztelése egy évig folyik. A dohányosok januártól igényelhetik a szükséges kártyát. A teszt során a gépek tartósságát vizsgálják, illetve azt, hogy a helyiek mennyire tolerálják az új módszert.

A kártyával később fizetni is lehet

A gyártó reményei szerint 2008-ig mind a 620 ezer japán automatát ki tudják cserélni. A vállalat azt tervezi, hogy tovább fejleszti a rendszert, és később esetleg fizetni is lehet a kártyákkal.

A forgalom hatvan százalékát automaták bonyolítják

Egy tavalyi felmérés szerint a japán középiskolások 14 százaléka kipróbálta már a cigarettát - 1994-ben ez az adat még közel 19 százalék volt. Japánban a cigaretta hatvan százalékát automatákon keresztül értékesítik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!