Mária
-6 °C
-2 °C

Fellendülés előtt a tagjelöltek

2002.04.25. 09:14
Az eurózóna gazdasági növekedésének üteme az idén kisebb lesz a tavalyinál, de az év második felében fellendülés várható - áll az EU brüsszeli bizottságának jelentésében. A dokumentum részletesen foglalkozik a tagjelölt országokkal is, amelyek esetében az idei lassulás után 2003-ra növekedést vár.
Az euróövezet országainak együttes bruttó hazai terméke (GDP) a tavalyi 1,6 százalék után az idén előreláthatólag 1,4 százalékkal bővül a brüsszeli bizottság előrejelzése szerint, majd jövőre a növekedés 2,9 százalékra gyorsul.

A lakossági fogyasztás lesz a fellendülés motorja

A tegnap közzétett dokumentum szerint az év közepétől fellendülés veszi kezdetét, amelynek főként a lakossági fogyasztás lesz a motorja, de belejátszik az amerikai kereslet erősödése is.

A bizottság felszólítja a EU-tagországokat, hogy tegyenek lépéseket a magas - ebben az esztendőben 8,5 százalékosra várható - munkanélküliség csökkentése és a termelékenység fokozása érdekében.

2002-ben 2,2 százalékos, 2003-ban 2 százalékos átlagos infláció várható, ami a bizottság szerint még nem tesz szükségessé olyan monetáris politikát, amely fékezőleg hatna a növekedésre.

A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy az olajárak alakulásával kapcsolatos bizonytalanság az inflációs prognózist is érinti.

A tagjelöltek gazdasága jövőre pörög fel

A brüsszeli jelentés a csatlakozásra váró országok gazdaságainak várható alakulásával is részletesen foglalkozik. A prognózis szerint a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt ország átlagos GDP-növekedése az idén 2,9 százalékra lassul a tavaly 3,1 százalékról, jövőre viszont 4 százalékra van kilátás.

A Bizottság magyar gazdasági prognózisa
Az idei évre 3,5, jövőre 4,5 százalékos növekedést jósol Magyarországnak az Európai Bizottság, idén 5,2, jövőre pedig 4,2 százalékos infláció mellett. A gazdasági előrejelzés szerint a foglalkoztatottság idén 0,2, jövőre 0,3 százalékkal csökken, a munkanélküliség pedig az idei 5,8-ról 6 százalékra emelkedik. Az államháztartás hiánya 2002-ben a GDP 4,9, 2003-ban 4,6 százaléka lesz, a kereskedelmi mérleg hiánya az idei 3,5-ről jövőre 5 százalékra, a folyómérlegé pedig 2,3-ról 3,6 százalékra nő az előrejelzés szerint - írja az MTI.

A munkanélküliség tekintetében Magyarország áll a legjobban, míg a másik véglet Lengyelország, ahol a ráta az idén 19,9 százalék lesz, és jövőre is csak 19,6 százalékra mérséklődik.

A tíz ország átlagos inflációja az idén 8,1, jövőre 6,7 százalék lesz. Brüsszel szerint ez az adat azonban félrevezető, mert a román mutató kiugróan magas, 26, illetve 18,1 százalék.

Az államháztartási hiányt nézve Csehország a negatív rekorder, amelynek a bizottság ez évre 6,7, 2003-ra 6 százalékos GDP-arányos deficitet jósol, míg az eminens Észtország a maga elhanyagolható hiányával.

Magyarországnál rosszabbul Csehországon kívül csak Lengyelország és Szlovákia áll. Ugyanakkor a folyó fizetési mérleg hiányát tekintve Magyarországénál kisebb hiány csak Szlovéniában lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.