Gyöngyi
2 °C
13 °C

Időmérő Forgó-Morgó

2001.08.08. 09:56
Olyan számlázási rendszert vezet be egy amerikai energiacég, amely azt is méri, hogy a kuncsaft hány órakor fogyaszt, így a telefontarifákhoz hasonló szisztéma működik. Ez még az Egyesült Államokban is csak kísérlet, Magyarországon viszont csak akkor számíthatunk a rugalmas tarifákra, ha liberalizálják az energiapiacot és mindenki sokkal többet fogyaszt - mondta az Indexnek egy szakember.
A seattle-i Puget Sound Energy abban reménykedik, hogy a rugalmas tarifák miatt elkerülhetők lesznek a Kaliforniában tapasztalt áramkimaradások és hirtelen áremelések. Mivel a fogyasztók érdeke lesz csúcsidőn kívül fogyasztani, csökken az áramkimaradások esélye és csökken a szolgáltató költsége.

Ne csak a cégeknek legyen jó

Sok szolgáltató számláz a telefoncégekhez hasonlóan - de csak nagy ipari fogyasztóknak - mondta a Puget Sound Energy szóvivője az ABCNews-nak. Ez az első eset, hogy a lakosság is kombinálhat.

Jól jött volna Forgó Morgó

A cég ügyfelei már az új rendszer bevezetése előtt fél évvel megkapták azokat a tájékoztatókat, amelyek a különböző idősávokhoz tartozó tarifákat ismertették. Ennek hatására az akció nyári elindítása előtt 4 százalékkal csökkent a fogyasztás a csúcsidőben. "Tavaly nyáron Kaliforniában a csúcsidei fogyasztás minden két és fél százalékos csökkenése 700 millió dolláros megtakarítást jelentett volna" - példálózott Gary Swofford, a Puget Sound Energy alelnöke.

Szabadság kellene meg nagy lakások

Bár technikailag elképzelhető, nálunk nem valószínű, hogy a szolgáltatók bevezetnék az idősávos számlázást - vélekedett az Index kérdésére Boros Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója. Ehhez ugyanis hiányzik két alapvető feltétel: a szabad energiapiac és a sok energiát fogyasztó átlagháztartások. Egy négyzetméterre vetítve a magyar lakásokban amúgy még több energia is elmegy, mint az amerikaiakban, de ott eleve jóval nagyobb az átlagos otthon.

Meglenne hozzá a technika

Ipari fogyasztóknál egyébként már működik a rugalmas tarifarendszer. Egyes privát otthonokban is találni átkapcsoló automatikát, amely a villanykályha vagy bojler felfűtését irányítja, és az alacsonyabb díjú, éjszakai tarifával számláz.

Melegítsük a medencét!

A dolog annak éri meg, akinek nagy a fogyasztása, például rendszeresen fel kell melegítenie a vizet a medencéjében - mondta Boros. Az Index gazdasági rovata hallgatott rá, és egy emberként átnyergelt a szürkegazdaságra.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.