Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Az Enront kitiltották Amerikából

2003.06.26. 15:03
A csődbement óriásvállalat ezentúl nem adhat el gázt és elektromos áramot az Egyesült Államokban. Az ok: a cég szabálytalanul változtatta árait a 2001-es kaliforniai energiaválság idején.
Az illetékes szövetségi hatóság (Federal Energy Regulatory Commission, FERC) azért döntött így, mert a vállalat "nem megfelelően" viselkedett a 2001-es kaliforniai energiaválság idején, közölte a BBC. Ez az első alkalom, hogy a FERC "halálra ítélt" egy céget az energiakereskedelmi szabályok megsértése miatt.

Visszatérhet

"Egyértelműen jelezni akartuk, hogy a piacnak a fogyasztók érdekében kell működnie" - mondta Pat Wood, a FERC elnöke. A tiltás csak a csődeljárás idejére vonatkozik, és a cég az aktuális piaci ár alatt ebben az időszakban is kereskedhet. "Ha a cég egyes részei fennmaradnak, és a csődeljárás után vissza akarnak térni erre a piacra, kérésüket megvizsgáljuk" - közölte Barbara Connors, FERC-szóvivő.

Áramkimaradás

Az energiakrízis egy 1996-os határozat miatt alakult ki 2001 januárjában: az akkor elfogadott törvény a kaliforniai áramszolgáltatónak eladott nagybani áram árát a szabadpiaci viszonyokra bízta, ám a lakosságnak eladott áramra már felső értékhatárt szabott meg. A két legnagyobb áramszolgáltató, a Southern California Edison és a Pacific Gas and Electric így 1996 óta hatalmas adósságokat halmozott fel, és az áramellátási gondokkal küszködő, csődvédelembe menekülő vállalatok sorozatos áramkimaradást okoztak az államban.

A szerződések maradnak

Az FERC összesen hatvan céget vizsgált, amelyekkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy az energiaválság idején szabálytalanul változtattak áraikon. A hatóság ugyanakkor nem érvénytelenítette a válság idején született több milliárd dollár értékű szerződéseket (a cégek egy része a válság utáni árcsökkenés nyomán újratárgyalta szerződését).

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!