Zalán
9 °C
19 °C

Új tagok az euró előszobájában

2004.06.28. 10:40
Észtország, Litvánia és Szlovénia vasárnap csatlakozott az árfolyammechanizmushoz (ERM-II), amelynek keretében valutájuk árfolyamát az euróhoz kötik - jelentette be az Európai Bizottság.
Uniós és tagállami illetékesek már a hónap elején jelezték, hogy Észtország és Litvánia ERM-II-csatlakozása legfeljebb hetek kérdése lehet. Szlovénia esetében azonban a mostani bejelentés váratlan volt, mert bár ezen ország csatlakozását is közelinek jósolták, általában csak az év második felére várták.

A lépés célja mindhárom ország esetében az, hogy már 2007-ben a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) tagjává válhassanak. Brüsszeli tájékoztatás szerint az árfolyammechanizmusba való belépésükről szóló döntést az euróövezethez tartozó országok, a valutaunión kívüli, de az ERM-II-ben részt vevő Dánia, valamint az Európai Központi Bank hozta meg, a három érintett országgal egyetértésben.

A mostani döntés részeként a három deviza euróhoz viszonyított középárfolyamát 15,6466 észt koronában, 239,640 szlovén tolárban, illetve 3,45280 litván litasban határozták meg. Az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül Ciprus lehet a következő, amely - valószínűleg még ebben az évben - csatlakozik az ERM-II-höz. Központi bankjának illetékesei azonban a hónap elején figyelmeztettek arra, hogy ez az államháztartás helyzetének szeptemberben esedékes felülvizsgálatától függ.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!