Auguszta
5 °C
22 °C

Új vizsgálat az Eurostat-sikkasztás ügyében

2003.07.10. 08:54
Több hónapi cáfolat és ködösítés után az EU brüsszeli bizottsága elismerte: a luxemburgi székhelyű Eurostatnál durva jogsértések történtek. Feltételezhető, hogy ezek sokkal szélesebb körre terjednek ki, mint azt korábban feltételezték. Most új vizsgálat kezdődik, ezt a bizottság főtitkára vezeti.
Az Európai Unió brüsszeli bizottság fegyelmi eljárást indított Yves Franchet, a hivatal már korábban lemondott főigazgatója és két aligazgató ellen. Az európai statisztikai hivatal vezetői a feltételezések szerint az elmúlt másfél évtizedben mesterségesen földuzzasztott számlázási technikával a tényleges költségeken túl különpénzekhez juttatták a szerződő partnerek kis körét.

Romano Prodi sem tudott az eljárásról

Szerdán a bizottság két tagja, Neil Kinnock és Pedro Solbes beszámolt az Európai Parlament (EP) frakcióvezetőinek a legfrissebb fejleményekről. Ez azt követően történt, hogy a bizottság nyomozói kedden kiszálltak Luxemburgba és lefoglalták a sikkasztásra utaló dokumentumokat.

A bizottság tekintélye már korábban megtépázódott az ügyben. Romano Prodi elnök és a költségvetésért felelős Michaele Schreyer ugyanis rendre azt állította: nem volt tudomása sem a visszaélésekről, sem arról, hogy a bizottság független nyomozó hivatala, az OLAF már vizsgálatot indított.

Az új vizsgálatot a bizottság főtitkára vezeti

Mint időközben kiderült, a bizottság főtitkára, David O'Sullivan saját hatáskörében döntött úgy, nem tájékoztatja Prodit, hogy "ezzel is garantálja az OLAF függetlenségét". A bizottság most elvette az ügyet az OLAF-tól és maga hozott létre egy húszfős csoportot az Eurostat összes megbízási szerződésének kivizsgálására.

Az EP mindazonáltal bírálta, hogy ennek a csoportnak az élére éppen O'Sullivant nevezték ki. Nem véletlen, hogy a bizottság a legfrissebb jelentésével szinte lóhalálában vágtatott az EP-hez, hiszen az EU-költségvetés jóváhagyása az EP egyik legfontosabb joga, megtagadása súlyos válsághoz vezetne. Ez általában késhegyig folyó vita tárgya, az EU számvevőszéke például rendellenességre hivatkozva évek óta megtagadja az EU könyvelésének hitelesítését.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.