Ambrus
-7 °C
3 °C

'Etikus' kávé a Nestlétől és a Kraft Foodstól

2004.11.22. 11:25
Két vezető kávéforgalmazó hajlandó akár húsz százalékkal is többet fizetni a szabadpiaci árnál, ha a termelők garantálják, hogy a kávét etikus módon állítják elő.
A Nagy-Britanniában vezető kávéforgalmazók, a Nestlé és a Kraft Foods olyan kávémárkát terveznek jövőre piacra vinni, amely megfelel a tisztességes kereskedelem feltételeinek. Ez azt jelenti, hogy a termékeket etikus módon, a fenntartható növekedés szempontjait figyelembe véve állítják elő.

Többet fizetnek

A The Guardian brit napilap beszámolója szerint az amerikai Kraft Foods a szabadpiaci árnál 20 százalékkal többet fizet majd a kávétermelőknek a zöld kávéért akkor, ha tartják magukat az etikus termelésre vonatkozó előírásokhoz.

Az etikus termelési előírások a nemzetközi szabvány szerint: tilos a kényszermunka és a gyermekmunka, fenntartható termelési módszereket és technikát alkalmaznak, a munkakörülmények egészségesek és biztonságosak, az alkalmazás feltételei egyenlők. A követelményeket betartó termelők méltányos, megélhetést biztosító árakra, az árupiaci termények esetében stabil minimumárra számíthatnak a vevőktől hosszú távú, közvetlen megállapodások alapján, és pénzügyi és műszaki támogatást is kapnak.

A világ egyik legnagyobb kávétermelő országában, Vietnamban a német kormány, a Nestlé és a Kraft Foods együtt finanszírozza az etikus szabvány bevezetését az ültetvényeken. A kávé "etikus" minimumára jelenleg fontonként (0,4536 kg) 1,26 dollár. Ezen a szinten a szabadpiacon a kilencvenes évek elején volt utoljára. Jelenleg 0,75 dollár körül van az amerikai piacokon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.