Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Európaszerte áremelkedést hozott az euró

2002.05.30. 10:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Öt hónappal a közös pénz bevezetése után nincs még egy olyan ország az eurózónában, ahol a közvélemény annyira felháborodott az euró bevezetése utáni árakon, mint Németországban. A németek teuronak nevezték el az új pénzt, a drága német megfelelőjének (teuer) és az európai valuta nevének keresztezéséből. A valutaunió többi országában is megugrottak egyes termékek és szolgáltatások árai, azonban a közös európai valuta nem kapott az áremelkedésekre utaló gúnynevet. A Frankfurter Allgemeine Zeitung külföldi tudósítói segítségével annak járt utána, hogy az eurózóna más országaiban mi a helyzet az euróárak terén.
Franciaországban nem alakult ki vita az áremelkedésekről, habár néhány párizsi üzlet az árak emelésére használta fel a pénzcserét, továbbá az éttermek is jelentősen növelték áraikat. Azonban a kiskereskedők csupán enyhén kerekítettek az új árak megállapításakor. Néhány közszolgáltatás pedig még olcsóbb is lett.

Spanyolországban és Portugáliában a kiábrándítóan magas infláció ellenére az euróárak megugrása nem vált a közvéleményt felizgató üggyé, továbbra is magas az új pénz elfogadottsága. Spanyolországban inkább a régi valuta és az euró közötti átváltási arány okozott problémákat (1 euró=166 peseta).

Néhány cipőbolt és fodrászszalon azonban kihasználta, hogy a fogyasztóknak komoly matematikai műveletet kell végezniük az átváltások során, és felkerekítette az árakat. Emellett az éttermek és szállodák árai emelkedtek drasztikusan. A viszonylag magas, 3,6 százalékos infláció ellenére a legtöbb szakértő szerint az árak nem az euró megjelenése, hanem az igazi verseny hiánya miatt nőttek.

Olaszországban a januári felfokozott viták után mára nyugodtabb a hangulat. Az év elején ugyanis egyes árucikkek, köztük a zöldségek árai emelkedtek meg a váratlan fagyok miatt. A gázárak is az egekbe szöktek. Az ipari miniszter gyorsan árkontrollt ígért, de közben a gáz- és zöldségárak is visszaestek - az infláció a januári 2,6 százalékról májusra 2,3 százalékra csökkent - a kedélyek pedig lecsillapodtak.

Ausztriában az év első három hónapjában 1,8 százalékos - az eurózónában a legalacsonyabb mértékű - volt az infláció. Az osztrák kereskedelmi kamara szerint az árstabilitás az áremelések tilalmának és a kereskedők fegyelmezettségének köszönhető. A fogyasztóvédők szerint csupán a különböző árusító automaták, néhány étterem és szolgáltatás esetében tapasztalható drágulás.

Finnországban csupán kevesen és igen visszafogott módon hozzák szóba a kereskedők leplezett áremeléseit. Ez annak is köszönhető, hogy az év eleje óta az infláció 2-ről 1,5 százalékosra csökkent. Inkább az okoz némi kellemetlenséget, hogy az országban nem veszik figyelembe az euró legkisebb váltópénzeit, az egy-, illetve kétcenteseket. Az árakat így lefelé, illetve - ez a gyakoribb - felfelé, a legközelebbi ötcentes értékig kerekítik. A két centérme száműzése miatt néhány finn polgár az EU ombudsmanjához is fordult, döntést az Európai Bizottság hoz majd a kérdésben.

Írország az egyetlen tagja az eurózónának, ahol a megszűnt nemzeti valuta euróra való váltása során nagyobb névértékű számot kapunk, ugyanis 1 euró 0,7875 ír fontnak felel meg. Márciusban és áprilisban 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, aminek fő okaként az olajárak, illetve a szállodák és az éttermek árainak emelkedését említik. Az eurózóna országai közül Írországban különösen magas, 4,8 százalékos az infláció.

A Benelux-államokban is jelentősen emelkedtek az árak, főként az éttermekben és a szállodákban. Az országok statisztikai hivatalai azonban cáfolják, hogy ennek az euró bevezetése lenne az oka. Mindenesetre az emberek "szubjektív érzete" jelez: Hollandiában a lakosság 55 százaléka szerint erősen megugrottak az árak az euró bevezetése óta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!