Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Még nem teljesen szabad a szolgáltatások áramlása az EU-ban

2002.08.02. 09:46
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy évtizeddel az Európai Unió egységes piacának kitűzött megvalósítási határideje után is igen nagy az eltérés az integrált uniós gazdaság eszméje és annak napi működési gyakorlata között - áll az Európai Bizottság jelentésében, amelyet az uniós szolgáltatási szektor helyzetéről adott ki.
A Bizottság értékelése szerint a szolgáltatások szabad áramlását az EU belső piacának még fennálló akadályai sokkal inkább sújtják, mint az áruk szabad mozgását.

Túl nagy az adminisztráció

A határon átnyúló szolgáltatásokat akadályozó tényezőként többek között az adminisztratív szabályozások komplexitását, a helyi hatóságok rendelkezéseit említik. Emellett Brüsszel szerint a vállalkozásokat gyakran kötelezi az a tagország, ahol tevékenységet akar folytatni, hogy feleljen meg újból olyan formai követelményeknek, amelyeknek már származási helyén, saját tagállamában eleget tett.

Az 1986-ban aláírt Egységes Európai Okmány szerint az Európai Unió egységes piacának megvalósítását - az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlásának teljes biztosítását - 1992. december 31-ig kellett elérni. A célkitűzés szerint erre az időpontra a korábban már felszámolt vámokon túl a fizikai (határellenőrzés), pénzügyi (különböző adózási szabályok) és technikai (eltérő szabványok) korlátokat is meg kellett szüntetni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.