Miklós
-7 °C
4 °C

Trükköznek az EU-tagok a benzinadóval

2005.09.15. 09:55
Franciaország és Belgium a benzin jövedéki adójának mérséklését tervezi. Magyarország a benzin forgalmi adójának mérsékléséről döntött. Lengyelország már csökkentette a jövedéki adót. Németországban és Olaszországban is lépéseket terveznek.
Egy héttel azután, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterei az egyoldalú üzemanyag adó mérséklése ellen foglaltak állást, a tagországok többsége az adómérséklés furfangos módját keresi - írja a DowJones összeállításában.

Kiskapuk

Franciaország és Belgium a szegényebb rétegeket érintő, szelektív adómérséklést jelentett be, és a benzin jövedéki adójának mérséklését tervezi. Ezt a lépést Lengyelország már megtette, amivel ki is váltotta az EU bírálatát. Magyarország a benzin forgalmi adójának mérsékléséről döntött, hangsúlyozva, hogy amúgy is tervezett intézkedés előbbre hozataláról van mindössze szó. Angela Marker, a német ellenzék vezére, akinek esélye van arra, hogy a vasárnapi választásokon hatalomra kerüljön, ígéretet tett a benzin adójának csökkentésére. Domenico Sinisalco olasz pénzügyminiszter pedig a múlt héten tett utalást arra, hogy az olajtársaságokra kivetett adó révén csökkenthetnék az üzemanyagárat.

Csehországban az alacsonyabb keresetűek utazási kedvezményeit növelik, ami ugyan nem adómérséklés, de szintén a piacot " torzító beavatkozásnak számít", amit a uniós pénzügyminiszterek elleneznek. A kormányok azzal védik meg intézkedéseiket, hogy hangoztatják: azok csak olyan egyedi döntések - nem adómérséklések -, amelyek a terhek enyhítését célozzák és nem bátorítják a fogyasztást.

Egyes kormányok nem pénzügyi jellegű intézkedései azonban várhatóan ösztönzik az üzemanyag fogyasztást. Franciaország például meggyőzte az olajtársaságokat, hogy mérsékeljék áraikat, különben különleges nyereségadó kivetésével kell számolniuk.

Növekvő hiány

A frankfurti Commerzbank elemzője szerint jelentős hatással járó adómérséklések azonban nem várhatók az intézkedésektől, hiszen számos kormány a költségvetés hiányának gondjával szembesül. Tizenegy EU tagországban haladja meg az államháztartás hiánya az EU szabta - GDP-hez viszonyított - 3 százalékos küszöböt, a kormányok tehát aligha kockáztathatják meg az adóbevétel kiesését. Ha viszont semmit sem tesznek, a fogyasztók felháborodásának fizetik meg az árát. A DowJones emlékeztet arra, hogy 2000-ben Lionel Jospin francia kormányfő a teherautósofőrök, halászok tiltakozása után rendkívüli intézkedésként az üzemanyagadó mérsékléséről döntött. Népszerűsége azonban ennek ellenére nem javult és 2002-ben vesztett az elnökválasztáson.

A közgazdászok - köztük az osztrák Raiffeisen Zentralbank elemzője - azt tanácsolják a kormányoknak, hogy ne manipulálják az árakat, ne avatkozzanak be azok alakulásába. Hosszabb távon Európának csökkentenie kell a nyersolaj fogyasztását, hiszen csak az Északi-tenger korlátozott olajellátására támaszkodhat - mondják, hozzátéve, hogy a magasabb nyersolajárak az alternatív források kinyerését és az energia hatékonyabb felhasználását ösztönzik.

Az ármérséklés csak a fogyasztást növeli - érvelnek és bírálják, hogy a kormányok adókivetéssel fenyegetik meg az olajtársaságokat. Ez a fenyegetőzés csak az üzemanyagból származó költségvetési adóbevételek fenntartását célozza, azzal a látszattal, hogy a kormányok a fogyasztókon akarnak segíteni. - Nem lehet felszólítani arra a vállalatokat, hogy csökkentsék az árakat, amint azok emelkednek, ez nem piacgazdasági eljárás - vélekedett egy holland közgazdász.

A magas olajárak elleni európai felzúdulás ellenére a fogyasztók Európa-szerte mintha már reagálnának a változásra. Németországban az üzemanyagra kivetett adóbevételek 3,9 százalékkal mérséklődtek az év első hét hónapjában, ami arra utal, hogy a németek kevesebbet autóznak. Augusztusban az európai autósok 2,81 millió hordó nyersolajnak megfelelő üzemanyagot használtak fel naponta, szemben az egy évvel korábbi napi 2,87 millió hordóval- közölte a Nemzetközi Energiaügynökség. Az USA-ban az üzemanyag-fogyasztás ugyanezen időszakban 9,4 millió hordóról 9,6 millió hordóra emelkedett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.