Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az EU visszakéri Romániától a támogatást

2005.07.01. 10:36
Az EU kénytelen 1,2 millió eurót visszakérni a román kormánytól, jelentette be a román tengerparton tett látogatása alkalmával Jonathan Scheele, az Európai Bizottság bukaresti delegációjának vezetője. Az uniós politikus az EU-támogatásban részesített projektek végrehajtásával elégedetlen, s bejelentése kellemetlen diplomáciai incidenst szült.

Konstanca város kiállítócsarnokának építését 2002-ben uniós támogatással kezdték el, ám a helyi megyei tanács élén időközben történt személyi változás miatt a beruházás nem fejeződött be. Jonathan Scheele bejelentette, a projektet a szerződés határidejének lejárta miatt felfüggesztettnek tekinti, s az Európai Unió a bukaresti kormánytól be fogja hajtani az elköltött 1,2 millió eurót. "Ez lecke lesz mindazoknak a településeknek, amelyek nem költik el az uniótól felvett pénzösszeget", figyelmeztetett Jonathan Scheele, akinek bejelentése felháborította Nicusor Constantinescut, a megyei tanács elnökét, és a város polgármesterét.

Constantinescu azzal vádolta meg Scheelet, hogy bírálata a tanács volt elnökéhez, Stelian Dutu demokrata párti parlamenti képviselőhöz fűződő baráti kapcsolatából fakad. Jonathan Scheele figyelmeztette a megyei tanácselnököt, hogy az ő sajtóértekezletén tartózkodnak, válaszként Constantinescu a város polgármesterével együtt kivonult a teremből és becsapta az ajtót. Sajtójelentések szerint az uniós politikus fülig vörösödve közölte, hogy ilyen bánásmódban még soha nem volt része.

Később rendezett sajtóértekezletén Nicusor Constantinescu bejelentette: Brüsszelben panaszt emel Jonathan Scheele ellen, amiért az EU képviselője akadályozza a helyi közigazgatás munkáját: "Minden Scheele és Dutu barátságával magyarázható. Scheele csupa valótlanságot állított. Bennünket, románokat lehet szidni és büntetni, az európai uniós politikusok pedig szentek. Európai Uniós vizsgálatot kérek a pénzalapok felhasználásáról" - hangoztatta a tanácselnök, majd bejelentette, hogy az uniós támogatással elkezdett projektet állami és magántőkéből folytatják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.