Ágnes
-13 °C
0 °C

Nem tetszik a cégeknek az egységes piac

2002.11.12. 10:51
Kapcsolódó cikkek (1)
Tíz évvel a közös európai piac létrejötte után az EU cégeinek kevesebb mint fele véli úgy, hogy előnyös számára az unió közös piaca. A tagországok két harmada adós a teljes uniós joganyag honosításával.
Az EUobserver most nyilvánosságra hozott tanulmánya az unió 5900 cégének véleményét összegzi, s a meglepő végeredmény szerint a vállalkozásoknak mindössze 46 százaléka ítéli előnyösnek a közös európai piacot.

A britek elégedettek a legkevésbé, cégeiknek csupán 26 százaléka érzékeli az unió jótékony hatását. Franciaország és Németország szintén "tartózkodó" az EU-piac megítélésében, míg az olasz, az ír és a görög cégek sokkal pozitívabban viszonyulnak a közös európai piachoz.

Bizalmatlanság, tájékozatlanság

A cégek megítélésével ellentétben a brit fogyasztók kedvelik az EU-t, náluk csupán a luxemburgiak ítélik kedvezőbbnek a közös piac hatásait, működését. Az Egyesült Királyság polgárainak 51 százaléka úgy véli, hogy az EU-tagság választási lehetőségeket és jobb árakat kínál - az EU 15 tagországának 7500 megkérdezett polgára közül 41 százalék vélekedik hasonlóképpen.

Malcolm Harbour brit konzervatív parlamenti képviselő szoros kapcsolatot vél felfedezni a közös piaccal szemben tapasztalt bizalmatlanság és az információhiány között. Véleménye szerint a kereskedelmi és ipari vállalkozásoknak többet kellene tenniük a közös piaccal kapcsolatos információk terjesztése érdekében.

"Megengedett törvényalkalmazási hiány"

Belső anomáliákat jelez egy másik mutató is. Az Európai Unióban külön mérik, hogy a közös jogszabályoknak milyen mértékben tesznek eleget a tagországok. Másfél százalékos elmaradás még megengedett, azonban ezt a küszöböt a tagországok kétharmada(!) túllépi.

Franciaország, Görögország és Portugália az EU által "megengedett törvényalkalmazási hiány" több mint kétszeresénél tart, míg Németország, Írország és Ausztria is jóval túlhaladta a 1,5 százalékos küszöböt. Az Európai Bizottság belső kimutatása szerint csupán öt tagországnak - Svédország, Dánia, Finnország, az Egyesült Királyság és Hollandia - sikerült teljesítenie az EU által megszabott 98,5 százalékos arányt a közös piaci jogszabályok alkalmazását illetően.

A lemaradóknak legkésőbb 2003 tavaszáig saját joganyaguk részévé kell tenni a közös európai piacnak mindazon törvényeit, amelyeket már két évvel ezelőtt alkalmazniuk kellett volna.

Az Európai Bizottságot a törvényszegések magas száma is aggasztja: jelenleg az EU tagországai ellen 1500 különféle visszaélési, törvényszegési per van folyamatban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.