Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A szakszervezeteken múlik, lesz-e svéd euró?

2003.07.23. 10:23
Egyre inkább csökken az euró támogatottsága Svédországban. Április óta minden felmérés az eurót ellenzők térnyeréséről számol be. A kétmilliós taglétszámú Szakszervezetek Szövetsége még közbeszólhat, ha tagjait rábírja, voksoljon a közös pénz mellett.
A júliusi közvélemény-kutatások megerősítették, hogy egyre nagyobb és erősebb Svédországban az euró bevezetését ellenzők tábora. A legfrissebb Gallup-felmérés szerint az ellenzők húsz százalékkal előzik meg az európártiakat.

Utoljára áprilisban voltak többen azok a szavazók, akik inkább az unió közös valutáját szeretnék fizetőeszközként használni, de előnyük azóta szépen lassan elolvadt. A júliusban közzétett ötféle felmérés mindegyike már a svéd koronát megtartani akarók lényeges, tizenkettőtől húsz százalékig terjedő fölényét jelzi.

A bevándorlók inkább európártiak

Most első alkalommal egy külön felmérésben kérdezték meg a svédországi bevándorlók véleményét azzal kapcsolatban, hogy választott hazájuk csatlakozzon-e az Európai Monetáris Unióhoz. Az adatok szerint ez a réteg sokkal nyitottabb az euró iránt: ötvenegy százalékuk helyeselné Svédország csatlakozását az euróövezethez, mindössze harminchat százalékuk ellenzi.

Változatlanul vitathatatlan az euró támogatottsága a politikusok körében. A legjelentősebb svéd pártok közül a szociáldemokraták, a konzervatívok, a liberálisok, valamint a kereszténydemokraták egyaránt az euró bevezetéséért kampányolnak. Az ellentábort a baloldal és a környezetvédők alkotják. Bonyolítja a helyzetet, hogy a hatalmon lévő koalíció megosztott, hiszen a kormányt együtt alkotja az európárti Svéd Szociáldemokata Párt, valamint a koronapárti Zöld Környezetvédő Párt és Baloldali Párt.

A szakszervezetek még megfordíthatják a végeredményt

Az óriási hátrány ellenére Göran Persson miniszterelnöknek még mindig lehetősége van arra, hogy az euró bevezetését támogatók kerüljenek többsége a népszavazáson, ha sikerül maga mellé állítania a Szakszervezeti Szövetséget (LO). A szövetség mindeddig semleges maradt, ugyanis egy jelentős kérdésben eddig nem sikerült megegyeznie a kormánnyal. Az LO egy speciális pénzalap létrehozását kérte a kormánytól, mert arra számít, hogy az euróövezethez történő csatlakozás után nőhet a munkanélküliség mértéke. A Persson-kormány eddig nem állt kötélnek, így a szövetség nem foglalt állást euróügyben.

A miniszterelnök és az LO vezetője, Wanja Lundby-Wedin azonban most bejelentette, hogy egy kölcsönösen kielégítő megoldásra találtak. A szakszervezetek ezután az euró bevezetése mellett fognak kampányukban kardoskodni. Ha az LO kétmillió tagja a közös pénz használata mellett teszi le voksát, akkor a szeptemberi szavazáson többségbe kerülhetnek az euró bevezetését szorgalmazók.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!