Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

A német bankároknak nem tetszik az erős euró

2003.01.23. 10:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Romboló hatással lehet az amúgy is gyengélkedő európai gazdaságra, ha az euró - eddigi tendenciáját folytatva - tovább erősödik, figyelmeztetett a német bankszövetség. Az arany ára szerdán hat éve nem tapasztalt magasságba szökött.
Az euró 1,07 dollárnál is többet ért szerda reggel, s ez az arány minden eddigi rekordot megdöntött. Az erősödést a dollár gyengülése is elősegítette, ez George Bush iraki háborút sürgető kijelentései hatására következett be. Az euró egy évvel ezelőtt 86 centért cserélt gazdát, így a mostani pozíció 25 százalékos növekedést jelent.

Moderált erősödést

Az erős euró rontja az eurózóna országainak versenyképességét a külföldi exportpiacokon. Mindez éppen akkor történik, amikor az egyébként sem éppen remeklő eurózóna-tagállamok, különösen Németország, a múlt évi gazdasági "alulteljesítést" próbálják kiheverni.

A német bankárszövetség tagjai szerint az euró további erősödése "moderált ritmusban" kell, hogy történjen, mert ellenkező esetben a folyamat immár romboló hatással lehet az európai gazdaságra. A gazdasági szakemberek jegybanki kamatcsökkentésben bíztak, ám (miután múlt év decemberében fél százalékkal csökkentette irányadó kamatait,) az Európai Központi Bank még kivár a módosítással.

Drágul az arany

A kamatcsökkentés körüli találgatások mellett az európai tőzsdék szerdán a várható háború híreire reagáltak: a tőzsdeindexek már a reggeli nyitáskor egy százalékkal estek, s zárásra a mínusz több helyen megduplázódott. A befektetők hagyományosan az aranyhoz fordultak, egy uncia arany ára 1997 márciusa óta nem látott magasságba emelkedett, 360,25 dollárt is ért.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.