Auguszta
5 °C
22 °C

Betiltották a kozmetikai ipar állatkísérleteit az EU-ban

2003.01.16. 10:23
Az Európai Unióban 2009-től gyakorlatilag minden olyan kozmetikai termék árusítása tilos, amelynek kifejlesztéséhez állatkísérleteket végeztek, döntötte el szerdán Strasbourgban az Európai Parlament.
Jelenleg csupán Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Ausztria és Hollandia tiltja az állatkísérleteket, ám hat év múlva az EU minden tagországában érvénybe lép a tilalom.

Bezárják a kiskapukat

Az új rendelkezés bezárja a termelők által eddig kihasznált kiskaput: 2009-től már olyan kozmetikai termékek értékesítése is tilos, amelyet más országban teszteltek. A tilalmat kikerülve mindeddig több multinacionális cég Franciaországban, Japánban és az Egyesült Államokban végezte el a szükséges kísérleteket. A mostani jelentős szigorítás célja az, hogy alternetív kísérleti eljárások kidolgozására kényszerítse a termelőket.

Philip Whitehead brit munkáspárti képviselő a tilalomról rendelkező jogszabályt az állatok érdekében tett legjelentősebb előrelépésként értékelte, amelyet valaha is elért az Európai Parlament.Ez az első alkalom, hogy nem csak a kísérletek fokozatos megszüntetéséről, hanem a kereskedők számára húsba vágó értékesítési tilalomról is határoznak.

Az állatvédők szerint nagyobb szigor kellene

Az állatvédő szervezetek üdvözölték az új jogszabályt, ám ugyanakkor bírálták is amiatt, hogy nem eléggé szigorú: az új európai rendelet a jelenleg végzett 14 fajta állatkísérlet közül csupán 11-re vonatkozik. A további háromféle állatkísérlet esetében a tilalom csak 2013-tól lépne életbe, s akkor is csak abban az esetben, ha addig sikerül alternatív tesztelési lehetőségeket kidolgozni. A szóban forgó három teszt a termékek összetevőinek mérgező hatását és a szervezet reprodukciós rendszerére tett hatásukat vizsgálja. A három teszt tilalmának halasztását jelentős problémaként értékelte az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenség megelőzéséért ténykedő királyi társaság egyik tagja, Marlou Heinen, aki szerint éppen az a három teszt a legfájdalmasabb az állatok számára.

Alternatív tesztelés: 20-30 évbe is beletelhet

Az európai parlamenti képviselők viszont azzal érvelnek, hogy a törvény jelenlegi formájában a lehetséges legjobb kompromisszum az állatvédő szervezetek és a kozmetikai ipar között. Az egyeztetésekben részt vevő konzervatív képviselő, Robert Goodwill elmondta, a minden tesztre vonatkozó teljes tilalom esetében a cégeket, főként a vegyipari termelőket már semmi sem késztette volna arra, hogy pénzt fektessenek be az alternatív eljárások kidolgozásába. A képviselő rámutatott arra is, hogy a kozmetikai iparban végzett tesztek az állatkísérleteknek csupán 1 százalékát teszik ki.

- Rendkívüli kihívásnak nézünk elébe, ugyanis teljességgel lehetetlen előre látni, mikor sikerül alternatívákat találnunk. Ehhez akár 20 vagy 30 évre is szükség lehet - nyilatkozta a Colipa, az Európai Kozmetikai Cikkek és Illatszergyártók Társaságának egyik szóvivője.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.