Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Svédországban "Európa igen - euró nem" névvel indult mozgalom

2003.03.14. 09:52
Europa ja - euro nej, azaz Európa igen - euró nem névvel Svédország EMU-tagságát ellenző mozgalom született a napokban. A kezdeményezéshez közismert szaktekintélyek adták nevüket. Az euró svéd támogatói sem ültek tétlenül: szerintük semmi kétség nem lehet afelől, hogy megérett a helyzet az euró bevezetésére.
Mióta Göran Persson miniszterelnök eldöntötte, hogy 2003. szeptember 14-re népszavazást ír ki az euró bevezetéséről, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Svédországban folyamatosan csökken az euró népszerűsége. A TEMO februári felmérése szerint a megkérdezettek 41 százaléka támogatná az ország csatlakozását az Európai Monetáris Unióhoz (EMU), míg 46 százalékuk ellenzi ezt. Mindazonáltal az euró támogatói váltig hangoztatják, hogy itt az ideje a svéd euró bevezetésének.

Ellenvetések

Az Európa igen - euró nem mozgalom hárompontos platformban fejtette ki ellenvetéseit a közös európai valutával szemben. A csoport elsőként azzal érvelt, hogy a valutaárfolyam változékonysága Svédországnak javára vált. Az euró ellenzői azt is hangsúlyozták, hogy Svédország sokkal nagyobb fejlődést tanúsított, mint az EMU-tagországok. Példaként az európai uniósnál magasabb svéd gazdasági növekedést és alacsonyabb munkanélküliségi rátát említik.

A csoport nehezményezi, hogy az euró bevezetése a svéd autonómia feladását feltételezi. A Svédország gazdaságpolitikáját illető döntéseket az Európai Központi Bank hozná meg Frankfurtban, anélkül, hogy rálátása lehetne a tényleges helyzetre. Ráadásul a döntés joga felelősségre nem vonható személyeket illetne meg. Végül az euró bevezetését ellenző csoport azt kifogásolja, hogy az eurórégió gazdaságpolitikáját a nagy tagországok gazdasági fejlődése határozza meg. "Amennyiben a svéd gazdasági viszonyok nem követik a nagy országokét, gazdasági kiegyensúlyozatlanság és alacsonyabb gazdasági növekedés vár ránk." - közlik véleményüket. Az EMU nemhogy közelebb hozná, éppenhogy megosztja majd Európa népeit és országait, jelentik ki az ellenzők.

Az Európa igen - euró nem mozgalom néhány jeles személyiséget nyert meg az ügynek: Karl-Gustav Löfgrent, az Umeå Egyetem Dean professzorát, a Nobel-díj bizottság egyik tagját, Stefan de Vyldert, a Stockholmi Gazdasági Iskola professzorát és Kerstin Jacobssont, a Stockholmi Egyetem szociológiai professzorát.

A pro-euró tábor visszavág

Az euró svéd támogatói a héten visszavágtak Strasbourgban, ahol az Európai Parlament jóváhagyta a 2002-es svéd konvergenciaprogramról készült jelentést. "A mai szavazás nyilvánvaló üzenete, hogy Svédország a legjobb úton halad az euró bevezetése felé", nyilatkozta a jelentés elkészítője, Olle Schmidt, európai parlamenti svéd liberális képviselő. A jelentés megállapítja, hogy Svédország a kritériumok teljesítését követően azonnal csatlakozhat az eurórégióhoz. A fennmaradó két követelmény, amelynek teljesítése még hátravan: a Svéd Központi Banktól teljes függetlenségének megteremtése és a valutaárfolyami mechanizmus (ERM) feltételeinek való megfelelés.

- Semmi kétség afelől, hogy Svédország gazdasága stabil. Svédország készen áll az euróra! - mondta Olle Schmidt, arra ösztönözve a svédeket, szavazzanak igennel, ezáltal tegyék lehetővé, hogy Svédország is befolyásolhassa az európai gazdaság jövőjét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.