Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Egyre nő az EU-csatlakozást ellenzők aránya Norvégiában

2003.04.02. 10:30
Végéhez közelednek az Európai Gazdasági Térség (Euopean Economic Area, EEA) és Norvégia közötti egyeztetések. A norvég miniszterelnök szerint az EEA-egyezmény jobb, mint a korábbi szabadkereskedelmi megállapodás. Az északi országban közben lassan, de biztosan nő az EU-t ellenzők tábora.
Norvégia miniszterelnöke, Kjell Magne Bondevik szerint még mindig alkalmasabb országa számára az EEA egyezmény, mint a korábbi szabadkereskedelmi megállapodás. Ennek ellenére Bondevik az EU-tagságot nem tartja szükségesnek országa számára, így 1994-es véleménye ("Nem EU-nak, Igen az EEA-nak!") nem változott.

Fizetnek, hogy kereskedhessnek

Ennek ellenére a norvég miniszterelnök úgy véli, az EEA jobban csorbította az ország szuverenitását, mint azt ő korábban hitte. Ráadásul mivel Norvégia nem tagja az EU-nak, nincs befolyása az EEA szabályaira.

A tervek szerint ezen a héten ér véget a felújított EEA egyezményről folytatott tárgyalás az EU tagországok, a csatlakozók és az EFTA-országok (Novégia, Liechtenstein és Izland) között. Időben megegyeznek, már csak arról folyik a vita, hogy mennyit kell az EFTA országoknak fizetni ahhoz, hogy a 25-ök közös európai piacára bevihessék termékeiket. Az EFTA országok utolsó ajánlata 140 millió euró, - ez azt jelentené, hogy például Norvégia hatszor többet fizetne, mint eddig.

A nők inkább belépnének

Ami a norvégok EU tagságát illeti, úgy tűnik a "nem" oldal megerősödött, és a határozatlanok táborából vonzott új híveket. A márciusi Sention/Norsk Statistikk felmérése szerint az "igen" oldal aránya 49,6 százalékról 49,5 százalékra csökkent. A "nem" oldal változása látványosabb: januárban 33,9 százaléknál tartottak, februárban 36,4 százalékot regisztráltak, míg márciusban már 38,1 százalékot értek el.

A nemek viszonya az EU csatlakozás kérdéséhez, eléggé megoszlik. A legtöbb férfi (57 százalék) elutasítja a csatlakozást, 34 százalékuk szavazna igennek. Nők esetében 42 százalékuk fogadná el az EU tagságot és 43 százalékuk nem.

A csatlakozást támogatók többsége városi, magas jövedelemmel rendelkező, 40 év körüli lakos. A nem oldal Norvégia északi és központi részében erős, és igen kedvelt falusi környezetben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!